Vandaler i Lillbrännträsk

”Har Sjulsmark blivit laglöst land?”, den frågan ställer sig Claes Ström, stugvärd för skoter- och fiskestugan i Lillbrännträsk som åter igen blivit utsatt för skadegörelse.

Stugan. Den nu låsta stugan ska utrustas för att minska risken för inbrott och vandalisering.

Stugan. Den nu låsta stugan ska utrustas för att minska risken för inbrott och vandalisering.

Foto: Läsarbild

Sjulsmark2016-08-15 14:24

Förra gången stugan vandaliserades var i februari då någon bröt sig in och bodde i stugan i en vecka. Det blev en dyr historia för föreningen. De låter stugan vara öppen för att allmänheten ska kunna komma dit och koka kaffe och ha det trevligt. Därför var också självrisk högre eftersom att det inte räknades som inbrott utan skadegörelse.

– Det blev 22 000 kronor för försäkringen och väldigt mycket ideellt arbete som vi sluppit i andra fall. Försäkringsbolaget fick betala saneringen och så fick vi slipa upp alla ytor där inne. Då hade de här människorna bott i stugan en vecka, det var totalvandaliserat och vi fick ta ut fem sopsäckar därifrån, säger Claes Ström, ordförande i Sjulsmarks skoter och fiskevårdsförening.

Den här gången har gärningsmannen troligtvis bara spenderat natten mellan fredag och lördag i stugan så förstörelsen var inte lika total. Men tillvägagångssättet är exakt samma som förra gången och det gjordes en del obehagliga upptäckter.

– Man har brutit upp vid låset för att kunna låsa in sig i stugan och grisat ner med massa köttslamsor. Den här gången hittade vi kanyler och grejer där inne också. Det är ju inte vidare trevligt när man ska ha en stuga där allmänheten kan komma och ha det trevligt och man kanske har en massa småbarn som far omkring på golvet, säger Claes Ström.

Första gången som stugan vandaliserades kunde polisen få fram en gärningsman, men ingenting har ändå kunnat göras åt saken.

– Det ärendet är avslutat. Det är så att den som har gjort det här, han är åtalad för så många brott att man lagt ner den här utredningen för att det inte kommer att kunna påverka straffet. Det blir så kallad åtalsunderlåtelse, säger Ola Lundström, förundersökningsledare i Piteå.

Kan det vara samma man som varit dit nu?

– Det är möjligt. Det finns i och för sig många kandidater och det kan vara så att den här mannen sitter inne just nu, säger Ola Lundström.

Stugan kommer i alla fall att vara låst för alla en tid framöver och ska renoveras.

– Vi har stängt nu till vi svetsat igen grejerna, städat upp och rengjort. Man vet ju inte vad de sysslat med. Sen ska vi sätta bom för dörren och armeringsjärn för fönstren om det fortsätter. Det gör vi när vi stänger för fiskesäsongen.

Hur påverkar det er som förening?

– Det är klart att den lilla eventuella vinst vi gör går åt då vi måste stå med massa arbete och verktyg och grejer. Det är så jävla mycket onödigt arbete som ska läggas ner, säger Claes.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om