Sveaskog kalhögg Signars tomt

Resliga tallar, björkar och granar skövlades inpå knuten. Signar Bergs barndomstorp är sig inte likt sedan Sveaskog hänsynslöst förvandlade tomten till kalhygge. Ett år har gått och Signar Berg frågar sig fortfarande hur det kunde ske.

Drygt ett år har gått sedan skogen på Signar Bergs stugtomt avverkades utan hans vetskap.  "Hur kunde de gå så nära huset?" frågar han sig.

Drygt ett år har gått sedan skogen på Signar Bergs stugtomt avverkades utan hans vetskap. "Hur kunde de gå så nära huset?" frågar han sig.

Foto: Anders Westergren Anders Westergren

SJULSMARK2008-06-20 06:00
- Kallar man inte det här för övertramp?, säger Signar Berg medan han pekar ut stubbe efter stubbe på sin egen tomt.
Torpet på Kyrkberget i Sjulsmark brukade ramas in av frodig skog. En stor gran brukade skrapa med sina grenar mot köksfönstret. Nu är området kalt.
- Hela miljön har försvunnit. De har gått hänsynslöst in på vår tomt och tagit våra träd, säger Signar Berg.
Möttes av förödelse
Det var förra våren som chocken kom. Signar Berg och hans fru bor i Luleå och eftersom vägen till torpet inte plogas hade de inte varit dit på hela vintern. Några bekanta från byn ringde och berättade vad som hänt. När Signar Berg kom fram till sitt barndomstorp möttes han av förödelse.
- Det låg ris överallt. Det såg fördjävligt ut, säger han.
Torpet har funnits i släkten sedan 1840.
- Jag har vuxit upp här. Min mormor bodde här. Då det blev slut mat hemma fick man cykla upp hit till mormor, och då jag fick småsyskon var jag skickad hit. Det är mycket känslor för hela området, berättar Signar Berg.
Sveaskog erkände fel
Efter att avverkningen uppmärksammats i medierna erkände Sveaskog att de gjort fel. Signar Berg fick 40 000 kronor i ersättning och skogsbolaget skickade en anställd att plantera nya träd.
- Han tryckte dit 200 plantor men jag ser inte så många än. Jag tror det blir svårt att få upp någon skog här, säger Signar Berg.
Även om det så småningom skulle växa upp träd så är det i senaste laget för 67-årige Berg. Han berättar att det tar ungefär tio år för en planta att nå hans längd. Då är det inte längre så säkert att han och frun orkar hålla på med torpet och tomten som är på ungefär 2 000 kvadratmeter.
- Det de har gjort är oförlåtligt, säger Signar Berg med besvikelse och en aning ilska i rösten.
Nya rutiner
Han funderar fortfarande över vad som egentligen hände. Klart är att grannen sålt avverkningsrätten på sin mark till Sveaskog. Men varför stannade inte skogsbolaget sina maskiner när man passerade tomtgränsen till torpet? Något svar lär Signar Berg aldrig få.
- Vi har gjort ett misstag i och med att vi har avverkat träd på hans tomt, men vad den direkta orsaken var är omöjligt att reda ut nu, säger Tommy Nilsson, produktionschef på Sveaskog.
Skogsbolaget tar på sig allt ansvar för det inträffade. Enligt Tommy Nilsson har man nu infört bättre rutiner för att undvika liknande händelser.
- Vi har skrivit om våra instruktioner och riktlinjer för hur vi ska hantera frågor kring köp där vi är nära bebyggelse. När vi köper avverkningsrätter eller uppdrag nära bebyggelse så ska vi försäkra oss om att dialog har skett med de boende, säger Tommy Nilsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om