Ollesberget i Sjulsmark blir allt populärare för varje år som går. Med pistad backe och lift lockar pulkbacken barnfamiljer från både Sjulsmark och andra orter.
– Det blir bara mer och mer folk varje år. Fler och fler får reda på att vi finns och testar att komma hit. Det är många besökare från Norrfjärden, Holmträsk och Nybyn, men också från Luleå och andra ställen. De som kommer hit tycker det är kanon eftersom det är nära och det är ett ställe där barnen kan åka bob och madrass, säger Mikael Christoffersson, kassör i Sjulsmarks sportklubb.
– Det är en bra backe att lära sig åka slalom i också. Alla som är från Sjulsmark har lärt sig att åka slalom på Ollesberget. Man börjar där och går sedan vidare till större backar, fortsätter han.
Anläggningen utvecklades i ett samarbete mellan Piteå kommun och föreningen Framtid Sjulsmark och stod klar 2002. Liften flyttades från Strömlidabacken i Piteå och är i drift än i idag. Ansvar och drift togs sedan över av Sjulsmarks Sportklubb (SSK) som har drivit pulkbacken sedan dess. I år har man firat 20-årsjubileum och gästerna har varit fler än någonsin.
– Det har gått väldigt bra. Vi har haft tidigaste öppningen någonsin i år, vi öppnade 21 januari. Vi har haft öppet alla helger utom en, då det var för kallt. Vi har sålt runt 300 liftkort, men det totala antalet besökare är ju väsentligen fler. Ofta är det barnfamiljer som kommer hit och det är kanske inte alla familjemedlemmar som åker i backen, säger Mikael Christoffersson.
Varje helg finns bybor på plats som ansvarar för liften, översyn och försäljning av hamburgare och dricka. Det är Sjulsmarks föräldrar som ställer upp och jobbar ideellt efter ett schema som utgår från klasslistan i byns skola.
– Vi har ett schema för att vara liftvakt och sälja hamburgare. Det går efter klasslistorna på skolan, så alla föräldrar är med och bidrar. Det fungerar extremt bra. Alla är införstådda med att det hör till att man ska vara liftvakt på Ollesberget när man bor här i Sjulsmark. Det är roligt att det fungerar så bra och att alla är så bra på att hjälpa till, säger Mikael Christoffersson.
Inför nästa år satsar man nu på att bygga en kiosklucka för enklare servering.
– Vi har fått 8000 kronor i byapeng från kommunen för att göra om i värmestugan och göra en lucka där vi kan sälja, säger anläggningsteknikern Pernilla Nilsson.