Skadegörelsen i Sjulsmark polisanmäld

Vandalisering på badplatsen och glaskross på lekparken vid skolan och på elljusspåret. Händelserna i Sjulsmark är polisanmälda.

Mathias Strandberg, områdespolis föreläste för eleverna på skolan under måndagen. (Arkivbild)

Mathias Strandberg, områdespolis föreläste för eleverna på skolan under måndagen. (Arkivbild)

Foto: Torbjörn Carlsson

SJULSMARK2019-06-10 21:00

Det var första helgen i juni som badplatsen i Brännträsk utanför Sjulsmark utsattes för vandalisering. Föreningen hade köpt in nya badbryggor för 200 000 kronor. Men en del av dem hade slitits ut och segment saknades. Man hade även varit uppe på taket på omklädningsrummet som blivit buckligt.

Under samma helg upptäcktes också klotter och glaskrossning vid skolans lekpark och skolgård, vid elljusspåren och Folkets hus. Man hade stulit glasflaskor som stod på en altan i närheten av skolan och sedan kastat sönder dessa.

Sjulsmarks sportklubb ville först avvakta med att polisanmäla och istället försöka ta ett snack med ungdomarna och deras föräldrar. Men nu är händelserna polisanmälda som skadegörelse.

– Det var bara en förälder som hörde av sig, vill de inte ta ansvar så får det bli så här. Även Folkets hus har polisanmält samt personen som blev av med flaskorna, säger Pär Berg, ordförande.

Vad PT erfar handlar det inte bara om ungdomar från Sjulsmark som ligger bakom, utan även från Norrfjärden, Långträsk och Rosvik.

Dagen efter skadegörelsen fick skolbarnen på Sjulsmarks skola plocka glas en hel dag runt skolan och de övriga anläggningarna. Rektorn tog även dit en saneringsfirma för att säkra barnens skolområde.

– Tydligen fyllde dom upp en hel skottkärra med glas, säger Pär Berg.

Bryggorna vid badplatsen har dock hittats igen i gott skick. De har nu monterats och satts ihop.

– Nog kommer det att bli lugnt här. Att vi polisanmäler handlar om att vi vill markera, vi vill inte sätta dit någon, säger Pär Berg, som menar att det känns så onödigt och tar mycket tid och kraft från det ideella arbetet.

Områdespolisen Mattias Strandberg kom till skolan under måndagen och föreläste för eleverna i årskurs fyra, fem och sex.

– Det som hänt är polisanmält, men jag är inte insatt i ärendet. Det jag informerade om var lagar och regler. Vad det blir för konsekvenser av saker och ting och vad man får och inte får göra. Att man kan prata med någon vuxen eller ringa polisen om man vet vem det är som gjort något, att man inte hjälper genom att vara tyst.

Hans bedömning är att det som hänt i byn handlar om "pojkstreck":

– När det gäller sådana här grejer är det alltid lokala ungdomar, eller killar, som gjort det. Det är ett typiskt sådant brott – dumheter och skadegörelse. Det är ett pojkstreck som gått för långt, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om