Naturnära rehabilitering på gång i länet

Ett EU-projekt i miljonklassen ska leda till att fler personer med långvarig hälsoproblematik ska återanpassas och tillfriskna i hälsosam miljö i Norrbotten.

Torbjörn Forsberg, Ann-Kristin Isaksson och Johanna Lundberg är tre av de medverkande i "hälsoprojektet" som är beredda på att göra satsningar i företagen och på Öjebyn agro park.

Torbjörn Forsberg, Ann-Kristin Isaksson och Johanna Lundberg är tre av de medverkande i "hälsoprojektet" som är beredda på att göra satsningar i företagen och på Öjebyn agro park.

Foto: Maria Johansson

Sjulsmark2019-11-28 21:00

Naturbaserade företag växer fram på gårdar där lantbruk lagts ned. Ägarna vill investera inom området "grön omsorg". Några är beredd att satsa på nybyggnationer och året runt rehabilitering i trädgård, för att ge sjuka möjlighet att tillfriskna från långvarig stressrelaterad problematik, efterrehab av cancerpatienter, men även för personer som står långt ifrån arbetsmarknaden och utrikesfödda.

– Luleå tekniska universitet är en av arrangörerna för det treåriga samnordiska projektet "LTU Nordic NaBS", New Nordic Nature Based Service Models. Vi planerar och genomför just nu en pilotverksamhet mot hälsa och social omsorg med start våren 2020, säger universitetslektor Päivi Juuso.

Intresset från entreprenörer är stort. Nu arbetar LTU med att skapa nätverk för att visa kommuner och regioner vilka slags tjänster som kan erbjudas deras kunder, brukare och klienter.

– Det handlar om att skapa en ny marknad och affärsmodell som inte finns idag, säger Jeanette Johansson, professor i entreprenörskap, LTU.

Päivi Juuso ser nya möjligheter för läkare att kunna skriva ut aktiv rehabilitering på recept.

– Vi har satt ett mål senast i början av 2022.

Till pilotträffen på Jössgården i Sjulsmark kom tiotal entreprenörer från Norrbotten och Västerbotten. Helen och Torbjörn Forsberg är några av dem som kommer att satsa.

– Vi har köpt in ett växthus där deltagarna får odla grönsaker och introduceras i matlagningen i vår restaurang. Vi tänker också satsa på hästrehab mot psykisk ohälsa. Från och med nu kommer vi båda att jobba heltid i företaget, säger Helen Forsberg.

Även Försöksgården i Öjebyn siktar mot att bredda sin verksamhet.

– Vi blev nyligen kontaktade av Framnäs folkhögskola som var intresserade att förlägga delar av neurolinjens verksamhet hos oss. Det ska vi titta mer på, säger Ann-Kristin Isaksson, Hushållningsällskapet.

Totalt handlar det om nio Norrbottensföretag som under projektets gång kommer att beviljas pengar för en testverksamhet i länet. Än så länge har bara en hälsocentral i länet visat intresse för projektet.

– Jag förespråkar alltid aktiv rehabilitering framför passiv, säger Ronny Grundström, verksamhetschef, Piteå hälsocentral.

Projektet finansieras med 1,2 miljoner euro av Interreg Nord och Region Norrbotten medfinansierar i norra Sverige. Norge och Finland är också med under projektets gång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!