Lantidyllen blev affärsidé

Sommarkafé, restaurang och konferenslokal. Torbjörn och Helene Forsberg förvandlar Jössgården till en besöksanläggning. ”Vi vill sälja lugn och ro”, säger Helene Forsberg.

Rissla. Släde på vintern och vagn på sommaren. Tanken är att hästarna ska erbjuda aktiviteter åt gästerna.

Rissla. Släde på vintern och vagn på sommaren. Tanken är att hästarna ska erbjuda aktiviteter åt gästerna.

Foto: Joel Gustafsson

SJULSMARK2016-08-04 18:50

Högt upp efter Norrsidvägen, med vidsträckt utsikt över Sjulsmark, ligger Jössgården med anor från tidigt 1700-tal. Grunden till den nuvarande gården lades 1824 och Torbjörn och Helene Forsberg har förvaltat jordbruksfastigheten de senaste sex åren.

– Sedan vi flyttade hit har folk som varit på besök sagt "wow" om husen och läget. Nu känner vi att vi vill dela med oss av det till andra, säger Helene Forsberg, 48 år.

Jössgården är numera ett aktiebolag och paret arbetar febrilt med att förvandla det slumriga stället till en turism- och konferensanläggning. Hjärtat i verksamheten blir en gammal stenladugård som genomgår en omfattande renovering.

– Djuren har fått flytta till ett annat hus när vi gör om stället till en konferenslokal med restaurang, matsal och kafé, säger Helene Forsberg.

Den inglasade verandan har byggts in i stenmuren och gårdens ursprungliga pardörrar fungerar som ingång till matsalen. Det slitna golvet på ladugårdens övervåning kommer att tas bort för högre takhöjd och en loftvåning, men paret bevarar de grova timmerreglarna som började växa redan på medeltiden.

–Vi vill bevara den gamla stilen och  lokalen kommer att bli väldigt unik, säger Helene Forsberg.

Tanken är även att kunna erbjuda matlagningskurser tillsammans med Järnspisen i Piteå.

– Vi kommer att bygga ett eventkök där man kan se när kockarna lagar mat och ibland vara med själv och göra förrätt, varmrätt och efterätt, säger Helene Forsberg.

Även hönsen, kaninerna och gårdens tre hästar kommer att få en central roll i den nya affärsverksamheten.

– Hotellen i Piteå efterfrågar aktiviteter för deras gäster och vi tänker oss att kunna erbjuda ridning och körning med häst. Barnen kan klappa djuren och vi tänker oss ett Hägnan i miniformat, säger Helene Forsberg.

Nätverkande är nyckeln för att överleva och nästa steg är att knyta kontakter med branschkollegor.

– Ensam är inte stark och vi måste jobba med hotellen och andra upplevelse- och besöksföretag. Vi sitter i en arbetsgrupp med Destination Piteå för att fundera på hur vi kan samarbeta, säger Torbjörn Forsberg, 53 år.

En annan förhoppning är att Solanderleden ska gå förbi gården.

– Det behövs anläggningar efter vägen där du kan stanna och äta, fika, gå på toaletten och kanske övernatta, säger Helene Forsberg.

Ombyggnationerna ska vara klara innan nästa sommar då kaféet öppnar. Därefter är tanken att börja ta emot utländska turister, företag och privata sällskap som vill hyra anläggningen.

– Hit kommer dem som vill ha lugn och ro, djur och natur. Vi kommer inte erbjuda snöskoterturer och annat. Det får andra stå för, säger Helene Forsberg.

I dag ligger investeringsbudgeten på 1,6 miljoner kronor.

– Men om det stannar där vet vi inte, säger Torbjörn Forsberg

Han jobbar som områdeschef på Samhall i Piteå och Älvsbyn och Helene Forsberg är anställd på ett utbildningsföretag.

–  Eftersom vi både jobbar heltid ska vi anställa personer, men går det jättebra kanske vi måste satsa ännu mer av oss själva, säger Torbjörn Forsberg.

– Vi har jättebra jobb, men på sikt hoppas vi kunna leva på att vara landsbygdsföretagare, säger Helene Forsberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om