Katarina Parfa Koskinen och Ronny träffades på fjället. Han är från Norge inte långt från svenska Staloluokta där Katarinas släkt har haft sitt sommarviste sedan hundra år tillbaka.För några år sedan tog de över en kiosk för fjällturister i området som Katarinas morföräldrar startade efter andra världskriget.
– Där säljer vi säljer vi allt mellan frystorkad mat, drickor och plåster. Gästerna får komma på besök i vår gamla kåta och jag brukar berätta om den samiska kulturen. De som kommer förbi har ofta fascinerade livshistorier att dela med sig av. Där finns också tid att lyssna, säger Katarina Parfa Koskinen.
Turistbranschen passade dem båda bra och de tog nästa steg och satsade. I fjol ramlade de av en slump över gården som hade allt. Tanken var att hitta ett komplement till kiosken som de kunde arbeta med vintertid, utan att omöjliggöra Katarinas arbete som doktorand vid Luleå tekniska universitet.
– Vi vill båda jobba med människor och naturupplevelser. När vi hittade det här underbara stället mitt i skogen blev det starten på vårt företag PK Reindeers, säger hon.
Under året som gått har de rustat upp gårdsplanen. Byggt en 1,2 hektar stor renhage och satt upp en Lávvu, som är en slags kåta, för gäster. 18 renar har valts ut med omsorg för att passa verksamheten.
–Det är roligt. Renarna har så olika personligheter. Kalven Frost har snabbt fattat att hon får mat här. Hon vill bli klappad och kramad. Brille har glasögonringar runt ögonen. Han har inga horn och blir därför lätt bortstött från all mat. Så tog vi med en riktigt gammal grinig rengumma också. De blev en perfekt sammansatt grupp för oss att berätta om för turisterna, säger Katarina Parfa Koskinen.
Deras tanke är att alla som vill lära sig något om samisk kultur ska kunna boka in ett besök hos dem.
– Vi kommer att erbjuda olika upplevelser och företagsevent och längre fram även föreläsningar och skolbesök. De som jobbar med Visit Piteå och turism i området är nöjda. Vår verksamhet blir ett tillskott då det inte finns något liknande ställe vid kusten, säger Ronny Koskinen.
Trots att de är nystartade har utländsk media redan varit på besök.
– The Telegraph, från England, var här i samband ett besök de gjorde på Jössgården i Sjulsmark. Om vi får allt det här att fungera så har vi uppnått vår dröm. Så vill vi leva, säger Ronny Koskinen.