Felfri mjölk kastas

Tusentals liter mjölk åker i avloppet. Norrmejerier vägrar ta emot mjölkbonden Håkan Lundströms, Sjulsmark, felfria mjölk.
Striden har gått så långt att Lundström ska skicka alla kor till slakt och avveckla sitt livsverk.

Varannan dag slängs ungefär 3000 liter helt felfri mjölk. Detta på grund av att Norrmejerier inte godkänt beteshagen på sommaren.

Varannan dag slängs ungefär 3000 liter helt felfri mjölk. Detta på grund av att Norrmejerier inte godkänt beteshagen på sommaren.

Foto: Robert Lundberg

SJULSMARK2013-11-20 18:03

Videon är inte längre tillgänglig

Det är en märkbart tagen mjölkbonde. Om några dagar är hans livsverk ett minne blott.

– Jag har inte sovit en blund, det är så förskräckligt, säger Håkan Lundström, mjölkbonde i Sjulsmark.

Sedan 1988 har paret Håkan och Birgitta Lundström haft mjölkkor. Det var när man införde robotmjölkning för tre år sedan som problemen började.

– Ja det är en mardröm, vi mår båda psykiskt dåligt.

Kasta mjölk

Paret har satsat allt på gården, de har byggt upp den från noll och dubbelarbetat och slitit för att det ska gå runt. Nu slås allt undan, hela deras existens slås i spillror.

Den 4:e november slutade Norrmejerier att köpa deras mjölk. Sedan dess har ungefär 3000 liter mjölk runnit ut i avloppet varannan dag.

Striden handlar om betet på sommaren. Enligt lagen ska alla mjölkkor över sex månader i Sverige hållas på sommarbete. Paret Lundström har haft sina kor ute, men Norrmejerier underkände detta och kallade det för en fålla.

Vid en kontroll i början på september bestod inte hagen av 80 procent gräs. Därav konflikten.

Lösdrift

Mjölken är felfri men måste åka ut i avloppet.

– Vi har släppt ut alla djur på sommaren. Problemet är att om man har robotmjölkning får inte korna vara för långt bort från roboten för då blir det för långt mellan mjölkningarna och det i sin tur kan orsaka problem hos korna, säger Birgitta Lundström som jobbat heltid med korna.

Parets mellan 55 och 60 kor går lösa i ladugården där kraftfoder finns. De kan gå mellan ladugård och utemiljö.

– Men det flesta kor vill vara inne, det kan vara för varmt eller vara för mycket flugor, säger Birgitta.

Regelverk

Regelverket går inte att leva upp till menar paret. Även LRF är av samma åsikt och driver frågan om lättnader i betesreglerna eftersom det är svårt att få det att fungera annars.

Parets revisor Tord Nilsson, även LRF-konsult instämmer.

– Det är en svår balansgång. Nog fanns det nog med bete i början av säsongen, på hösten ska de ju in i ladugården igen. Anvisningarna kanske inte är följda till punkt och pricka men det är ingen proportion till brott och straff. Paret Lundström skulle aldrig sätta hela sin existens på spel, någonstans har informationen klickat. Det är en väl drastiskt åtgärd att inte hämta mjölken. Jag har jobbat med såna här frågor sedan 1980 och aldrig varit med om något liknande.

Slaktbil kommer

Lundström har gett upp. Slaktbilen är beställd och om en vecka finns inga kor kvar på gården.

– Kvigor med kalvar i magen som är nära kalvningen måste jag skjuta själv. Det är så grymt. Jag får inte skicka dem till slakt så nära kalvningen. Efter jag har skjutit dom så får jag ta dom till Norge där de bränns, säger Håkan Lundström synbart berörd.

Norrmejeriers "diktat" som Håkan Lundström benämner överenskommelsen som Norrmejerier skickat ut skriver han inte på.

Där vill Norrmejerier att Lundströms fortsätter leverera mjölk fram till sista januari 2014. Efter det köper Norrmejerier inte mjölken. I mitten av juli ska en ny kontroll göras av betet och nya beslut fattas.

– De bestraffar mig, så ser jag det. Vad ska jag göra med mjölken under nästan sex månader? Jag betalar mycket för kraftfoder men får inga intäkter från mjölken. Om jag följer det här blir jag tvungen att sälja allt, jag blir helt utarmad.

Paret är kritiska till skriftväxlingen och beslutsgången Norrmejerier haft.

– Vi upplever att de inte velat lösa det här, det är som om de vill svälta ut oss.

Dagarna fram till slakten kommer att bli tunga. När det är över ska paret resa bort.

– Ja vi måste komma härifrån. Här orkar vi inte vara.

Annika Lahti

annika.lahti@pitea-tidningen.se

0911-645 19 bildbyline

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om