Intresset för djur och natur gjorde att Håkan Bergkvist och sambon Madeleine Forsberg köpte Loggers lantbruk, som är Sjulsmarks enda mjölkgård, för fem år sedan. De har cirka 230 djur varav 100 av dem är mjölkkor.
Enligt Håkan Bergkvist var de första åren tuffa men för ett par år sedan började det gå uppåt. Tills nu, när ersättningen för mjölken i dagarna sänktes för fjärde gången i år. Den 1 maj sänktes ersättningen med 60 öre och den 1 juni med ytterligare 40 öre.
– Vi kommer att förlora ungefär 1,3 miljoner på ett år så läget börjar bli allvarligt, säger han och fortsätter:
– Pratar vi ytterligare 40 till 60 öres sänkning – ja då vet jag inte... Mjölken betalar ju våra räkningar.
Han anser att handeln är en stor bov i dramat och att livsmedelsjättarna borde ta mer ansvar.
– De kan välja att sänka priset på lokala mejeriprodukter. De har butikerna fulla av tusentals varor men vi bönder har bara en eller två produkter, mjölk och kött, där det är omöjligt att minska omkostnaderna, säger han.
På Loggers lantbruk har ägarparet nyligen investerat i en avancerad foderrobot och har tankar om att utöka besättningen.
– Vi har funderat på att satsa på ytterligare 50 kor och en tredje robot för man vill ju utveckla. Syftet med att vi köpt gården är att vi tror på det här, men inte till vilket pris som helst. Vikten av livsmedelsproduktion i Norrbotten är fruktansvärt viktig men jakten på lågprisvaror tar död på landsbygden.
Som PT tidigare skrivit så förlorar lantbrukarparet Ola och Sara Hortlund i Lillpite omkring 600 000 kronor per år när Norrmejerier sänkte mjölkpriset 1 maj.
Då de tog över lantbruket för 12 år sedan fick de 3,60 kronor per liter för mjölken vilket är obetydligt mindre än idag. Under samma tid har priset på kraftfoder fördubblats och mjölkpriset ute i handeln har ökat med flera kronor.
Nu sänks alltså ersättningen för mjölk ytterligare 40 öre.
– Det här gör att man inte känner inspiration eller glädje. Vilken annan anställd skulle vilja höra "vi sänker din lön, du ska prestera men få mindre betalt", säger Sara Hortlund och fortsätter:
– Våra omkostnader har inte minskat. Det känns inte rättvist, men vi har ju inget annat val än att tuffa på men vi tvingas spara in på investeringar.