”Ökad optimism råder på den svenska mjölkmarknaden. Mjölkpriserna ligger nära den högsta nivån på tio år, enligt Mjölkrapporten från LRF Mjölk. Kilopriset för konventionell mjölk är 3,60 kronor och 4,70 kronor för den ekologiska mjölken. Det innebär att betalningen till bonden nu är 38 respektive 17 procent högre än i september förra året. Med den förbättrade ekonomin stiger också den svenska mjölkproduktionen.” skriver LRF Mjölk i ett pressmeddelande.
– Det har skett en välkommen förstärkning av mjölkföretagens ekonomi de senaste månaderna, säger Agneta Hjellström, expert branschekonomi på LRF Mjölk.
Agneta Hjellström förklarar att siffrorna i rapporten från LRF Mjölk, bygger på ett genomsnitt av mjölkpriserna som rapporterats in av landets mejeriföreningar, vilket är knappt tio stycken och där Norrmejerier ingår och där Arla är den största aktören.
Det talas om att flera faktorer ligger bakom den förbättrade ekonomin, där höjda mjölkpriser är den viktigaste faktorn men även minskade priser på kraftfoder spelar in.
Peter Marklund får 3,24 kronor per kilo mjölk från den 1 september. Han menar att 3,60 kronor är det pris som Arlas bönder får för mjölken och att Arla den senaste tiden haft en positiv utveckling och växt sig starka i Europa.
– Mjölkpriset är A och O för ekonomin och priset skulle behöva komma upp på nivåer av 3,60 för att det pressade ekonomiska läget ska kunna lätta. Som det är i dag har jag inga pengar över till underhåll eller investeringar, vilket i längden är ohållbart, säger han.
Peter Marklund har 150 mjölkkor plus lika många ungdjur. Han säger att varje 10-öring som mjölkpriset höjs ger 100 000 kronor i ökad inkomst på årsbasis.
Han säger att de senaste 2,5 åren varit tuffa men att han fått indikationer på att en höjning av mjölkpriset kan vara på gång.
– Jag tror och hoppas att priset går upp i vinter. Det krävs för överlevnad. Blir det inte så är jag rädd för att ännu fler bönder här uppe tvingas att sluta.
Peter Marklund beskriver hur Norrmejerier är en liten aktör i sammanhanget och att konkurrensen om kunderna är stor.
– Norrlänningarna är fantastiskt köptrogna då det gäller mjölk och fil, men att det är svårare med osten där många väljer att köpa billig importost istället för Norrmejeriers alternativ, vilket jag kan förstå när priset kan skilja ganska mycket, säger han.