Världspremiär för arena för spontanidrottare

En fotbollsmatch med grannarna, basketstraffar eller några schyssta innebandydribblingar. Spontanidrott ska uppmuntras och i Sjulnäs finns nu en specialbyggd arena för ändamålet.

Rektorn för Sjulnässkolan Christoffer Backman, fick efter ett par försök i basketbollen i korgen.

Rektorn för Sjulnässkolan Christoffer Backman, fick efter ett par försök i basketbollen i korgen.

Foto: Camilla Berglund

SJULNÄS2011-05-28 06:00

Sjulnäs var i går platsen för en världspremiär, när en särskild arena för spontanidrott invigdes - inte med bandklippning dock utan med massor av rörelse.

Arenan, som ligger där den gamla hockeyrinken låg intill Sjulnässkolan, har en sarg av trä och underlaget är LF Arenas gamla uttjänta konstgräs. Innanför sargen finns möjlighet till fotboll, innebandy, basket, handboll och mycket annat. Arenan har kommit till efter ett samarbete mellan skolan, Infjärdens sportklubb, kommunen, föreningsservice och Norrbottens idrottsförbund, där föreningsservice stått för utformning och uppbyggande medan kommunen och idrottsförbundet finansierat det hela.

Grundkoncept
- Den är ritad utifrån ett grundkoncept men sedan har vi tagit hänsyn till olika önskemål om användningsområden och liknande, säger Kent Karlsson från föreningsservice.

Robert Bergman, ordförande för ISK, pratade sig varm om nyttan av att röra på sig och fick medhåll av Ann-Katrin Sämfors, ordförande för kultur- och fritidsnämnden.

- Forskning visar att vill man ha klokare ungar ska man skicka dem till idrottsplatsen för att röra på sig. Självförtroendet blir bättre, liksom konditionen och koncentrationsförmågan, sade Ann-Katrin Sämfors och tillade att arenan ska ses som en naturlig och viktig mötesplats där alla barn och ungdomar är välkomna.

Den första spontanidrottsanläggningen är nu invigd och fler står på tur. I Norrfjärden är man på gång och andra byar står i startgroparna.

- Det här är en succé som bara kommer att öka i omfattning, sade Robert Bergman.

Efter invigningstal av politiker, skol- och föreningsfolk, var det så dags för arenan att användas till det den är avsedd för - nämligen idrott. Hundratalet barn från Sjulnässkolan satte sig själva och arenan i rörelse med gymnastik, basket, fotboll och löpning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om