När PT på torsdagsförmiddagen besökte Sandöns bad- och friluftsområde, som förvaltas av Sjulnäs byaförening, är badgästerna få. En orsak kan vara ett regn- och åskväder som tornar upp sig i väster.
Men Jari Hiltola från Umeå är på plats med sambon Susanne Holmgren och barnbarnen Collin och Alfred.
– Min dotter bor här i Sjulnäs och sonen i Kopparnäs, så vi är ganska ofta här.
Vad tycker du om badplatsen?
– Det är väldigt fint och barnvänligt. I och med att det är långgrunt kan man vada runt med smågrabbarna och vänja dom att vara i vatten, säger Jari Hiltola.
Tomas Israelsson och Erika Lundström har med sin lilla dotter Leona. De bor i Sjulnäs och har nära till badet. Båda har precis doppat sig.
– Det är väldigt långgrunt, men det finns lite djupare partier en bit åt sidan och nu är det 23 grader i vattnet, så till och med jag har badat, säger Tomas med ett skratt.
På en filt sitter Laila Berg med åttaåriga dottern Julia och sonen Simon, sju år, samt yngsta dottern som PT dessvärre tappat namnet på.
De har precis plaskat och busat med sina uppblåsbara krokodiler. Julia kan simma, men Simon måste ha flytringar på armarna.
– Vi är ofta här, det är kul att simma och bada, säger Julia.
När de första regndropparna börjar falla skyndar vi in i caféet som säsongsöppnade i måndags. Där säljs våfflor, hembakat fika, glass, kaffe och läsk. Här sommarjobbar de blivande gymnasisterna Ellie Brynolfsson och Noah Chepherd.
– Det är lugnt idag, men tidigare i veckan har det varit jättemycket folk, säger Ellie.
Vad får ni göra?
– Vi sköter fiket, klipper gräs och rensar ogräs. Ja, lite av varje, säger Noah.
Förutom fiket finns det bastu och bagarstuga på platsen. Dessutom finns det möjlighet till boule och andra aktiviteter.
– Vi har ju öppet även på torsdagskvällar då vi anordnar lekar. Då brukar det komma mycket folk, säger Stig Nilsson, som är med i styrelsen för Sjulnäs byaförening.
Han berättar att det är möjligt att hyra såväl bastun som caféet, något som är vanligt vid dop, bröllop och mindre fester under sommarhalvåret.
– Vi är en väldigt aktiv förening och arrangerar loppis och många andra evenemang. Det brukar vara stor uppslutning och det är många bybor som bidrar med kunskap och arbetsinsatser när något ska göras. Många barnfamiljer har flyttat hit, men tyvärr är det ont om lediga bostäder, säger Stig Nilsson.