Landstinget blundar för Tonys ögonsjukdom

Han är drabbad av en ögonsjukdom som dels kräver speciella linser, dels många besök hos en specialistoptiker i Umeå. Men sedan årsskiftet får Tony Berglund, Sjulnäs, inte längre någon ekonomisk hjälp från Norrbottens läns landsting.- Det känns så orättvist, man ska väl ha rätt till lika vård oavsett var i landet man bor någonstans.

Tony Berglund har alltid med sig sina linser, andra tillbehör och linsvätska: "Utan linserna kan jag inte jobba eller köra bil", säger han.

Tony Berglund har alltid med sig sina linser, andra tillbehör och linsvätska: "Utan linserna kan jag inte jobba eller köra bil", säger han.

Foto: Gunnar Westergren

SJULNÄS2011-09-30 06:00

Tony Berglund har själv ringt runt till varenda syncentral i landet, tjugo stycken, och ställt frågan om personer om ögonsjukdomen keratokonus får bidrag till linser eller inte?

Svaret är att alla landsting i landet (på olika sätt) ger bidrag - utom (sedan årsskiftet) ett: Norrbottens läns lansting.

Det var på 90-talet som Tony Berglund drabbades av ögonsjukdomen keratokonus. Till en början räckte det med att han bar glasögon, men sedan ungefär fyra år tillbaka krävs linser.

Via ögonmottagningen vid Piteå älvdals sjukhus fick han en remiss till Östman Optik i Umeå där optikern Per-Åke Östman, har en dokumenterad specialistkompetens på området.

- Det går inte att bara gå till en optiker här i Piteå, utan det behövs flera olika utprovningar och tillpassningar. Det krävs många besök innan man hittar rätt. Den kunskapen finns inte här i Norrbotten.

Gick sönder
Till en början fick Tony Berglund både linserna och sjukresorna till Umeå betalda av landstinget. Själv stod han för linsvätskor och tillbehör - en summa på cirka 2 500 kronor per år.

Men sommaren 2010 gick en av hans linser sönder och han behövde en ny. Vid kontakter med länschefen för ögonsjukvården, Gregory Lalor-Olsson, fick han plötsligt veta att det inte fanns något avtal med Östman Optik och han fick istället vända sig till en lokal optiker i Piteå.

- Optikern i Piteå försökte tre gånger, men fick inte till det, säger Tony Berglund som efter ett tag började bli desperat då han bara såg på ett öga.

Till sist vände han sig direkt till landstingsdirektören som uppmanade Gregory Lalor-Olsson att skriva en specialistvårdsremiss.

Nu trodde Tony Berglund att problemen var lösta. Men sedan årsskiftet har reglerna kring vem som får bidrag till linser/glasögon helt plötsligt gjorts om. Patienter med keratokonus får inte längre någon som helst hjälp...

- Det handlar ju om diskriminering mot en hel patientgrupp, alla andra län i Sverige hjälper personer med keratokonus, men inte Norrbotten. Man kan väl inte ha ett helt eget regelverk här? ifrågasätter Tony Berglund som länge fört en kamp mot landstinget.

Inget återbesök
Tony Berglunds känsla är att de nya reglerna "drivits fram" av Gregory Lalor-Olsson. De nya reglerna gäller från årsskiftet, men Tony är övertygad om att de egentligen inofficiellt redan hade börjat införa förra sommaren då hans ena lins gick sönder ...

Egentligen skulle han ha varit tillbaka i Umeå igen i somras för att prova ut nya linser, men resan blev inte av:

- Jag ser väl så bra som jag kan, fast egentligen så vet jag inte. Jag har ju inte ens varit på återbesök i Umeå, säger Tony Berglund som menar att det kostar honom cirka 20 000 kronor per år att bekosta allt själv.

Något som blir minst sagt ekonomiskt kännbart:

- I slutändan så drabbar det ju familjen, säger Tony Berglund som kräver att landstinget ändrar sitt beslut.

FAKTA Keratokonus

Keratokonus eller "toppig hornhinna" är en ögonsjukdom som ofta börjar redan i tio-tolvårsåldern.

Sjukdomen innebär en försvagning av hornhinnans uppbyggnad, synen försämras eftersom hornhinnan förtunnas och buktar fram.

Sjukdomen är sällsynt och drabbar statistiskt ungefär 50 till 230 personer ur en "normalbefolkning" på 100 000 personer.

Det krävs stor erfarenhet av den optiker som provar ut kontaktlinser till ögon med keratokonus. Återkontroller behövs en till två gånger per år.

Om synfelen inte kan korrigeras med linser kan andra ingrepp göras. Sista utvägen är en hornhinnetransplantation.

Källa: Vårdguiden, Östmans Optik

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om