– Vi har inte de muskler som krävs själva, därför erbjuder vi Piteå kommun att bli majoritetsägare i projektet, säger Björn Olofsson, ordförande för Piteå biogas AB och grisbonde i Lillpite.
PT har vid flera tillfällen berättat om planerna på att bygga en biogasanläggning i Sjulnäs, en idé som 17 lantbrukare i Infjärden ligger bakom (läs mer i faktarutan).
LÄS OCKSÅ: "40 miljoner till biogas-tankning"LÄS OCKSÅ: "Olofssons gödsel ska driva framtidens bussar"
Länsstyrelsen har beviljat de miljötillstånd som krävs och en placering av anläggningen är beslutad.
Tanken är att producera biogas från den egna gödseln i anläggningen – biogas som sedan kan säljas som lokalt och miljövänligt drivmedel. Den gödsel som frigjorts efter processen körs också tillbaka till gårdarna igen.
Piteå biogas AB står nu inför beslut om projektering och byggande av anläggningen, något som är kostnadsberäknat till 55–60 miljoner kronor.
– Det krävs en större aktör som vill satsa på det här, säger Björn Olofsson som berättar att man fått löfte om besked av Piteå kommun kring februari nästa år.
Piteå kommuns egen utredning visar att lämpligaste platsen för ett tankställe för fordonsgas skulle kunna vara vid OK på Degeränget eller vid bussgaraget/räddningstjänsten i närheten av den nedlagda tankstationen. Största kunden för den producerade biogasen skulle i första hand kunna vara Piteå kommun med bussar, personbilar och eventuellt även arbetsfordon. Även landstinget, taxi och privatbilister skulle kunna vara potentiella kunder.
Kommunstyrelsen beslutade nyligen att ge kommunledningskontoret i uppdrag att utreda förutsättningarna och möjligheterna för ett samarbete mellan kommunen och Piteå biogas AB.
Peter Roslund (S), kommunalråd har träffat lantbrukarna och är väl insatt i projektet. Han menar att det dels behövs en aktör som förbinder sig att köpa tillräckligt stora mängder biogas, dels kan gå in och investera i projektet.
– Det är en god idé, min personliga åsikt är dock att vi inte ska vara majoritetsägare i så fall, utan minoritetsägare eller delägare, säger Peter Roslund som bland annat ser bekymmer med att Piteå kommun skulle ge sig ut på den konkurensutsatta marknaden och sälja biogas.
– Men det här är något som ska utredas innan ett beslut kan fattas av kommunfullmäktige, säger Peter Roslund som menar att det också skulle krävas ett principbeslut att exempelvis lokaltrafiken i Piteå kommun enbart ska drivas med biogas.