Inga bråk om skärmtider hos familjen i Dusstjärn

Många familjer bråkar om hur mycket barnen ska sitta vid skärmar. Hos familjen Karlsson och Stenberg har barnen ingen begränsad skärmtid. "Det skulle vara som att sitta i fängelse", säger 12-årige Helmer som ofta väljer bort skärmen ändå.

Svea Lindström, 9, och Helmer Lindström, 12, har inte några begränsningar på skärmanvändande men gör mycket annat tillsammans med kompisar på fritiden. "Så länge inte andra saker blir lidande så är skärmtid inget problem", säger bonuspappan Andreas Stenberg.

Svea Lindström, 9, och Helmer Lindström, 12, har inte några begränsningar på skärmanvändande men gör mycket annat tillsammans med kompisar på fritiden. "Så länge inte andra saker blir lidande så är skärmtid inget problem", säger bonuspappan Andreas Stenberg.

Foto: Catrin Renlund

Sjulnäs2024-09-10 19:30

Nyligen gick Folkhälsomyndigheten ut med rekommendationer för barn och ungdomars skärmtid på fritiden. Familjen i Dusstjärn har valt bort förbud och begränsningar och fokuserar istället på att fylla dagsschemat med aktiviteter utanför nätet. Bland annat fotbollsträning, kompistid, läxläsning etcetera. Tiden som blir kvar kan vara fri för exempelvis skärmar.

undefined
Enligt Erika Karlsson är det vanligt att familjer har begränsad skärmtid för barnen. "Jag tycker inte man ska behöva känna sig dålig för att man inte har det", säger hon.

Erika Karlsson och Andreas Stenberg anser att barnen har en balanserad skärmtid där få dispyter behöver redas ut. De är varannan vecka-föräldrar och för tillfället är Erikas barn Helmer Lindström, 12, och Svea Lindström, 9, hemma.

– Vi är dåliga på att använda oss av begränsad skärmtid. Men barnen har så många andra aktiviteter och väljer även att vara ute istället för att sitta vid skärmen, säger Erika Karlsson.

undefined
Svea Lindström, 9 år, och Helmer Lindström, 12 år har mycket att göra på fritiden och väljer inte skärmen framför kompisarna.

När det gäller skärmtid är FOHM:s rekommendation för barn i Helmers och Sveas ålder, alltså 6–12-åringar max 1–2 timmar. Man ska då styra innehållet, följa åldersgränser på spel, videodelningstjänster och sociala medier. Prata om vad barnet gör på nätet och hur digitala medier påverkar en samt skapa goda vanor.

undefined
Andreas Stenberg ser också nyttan med sociala medier. "Det finns grupper som barnen kan ha där de skriver vad de ska hitta på och då blir det ett utanförskap för den som inte har mobilen igång".

Helmer skulle inte vilja ha begränsad skärmtid.

– Jag skulle känna mig stressad och pressad med att kolla hur mycket tid man har kvar. Det skulle vara som att sitta i fängelse. Vi väljer inte skärmen framför kompisar. Just nu håller vi på att samla pant och plocka bär, säger Helmer som stolt berättar att han och kompisarna hittills har fått ihop 2 500 kronor.

Erika Karlsson säger att det är bara när familjen sitter och äter tillsammans som det är totalförbud att använda mobilerna.

– Ibland får jag säga till vid frukosten, annars är det inte några problem.

undefined
Helmer Lindström skulle inte vilja ha begränsad skärmtid. "Det skulle vara som att sitta i fängelse", säger han.

Enligt Erika Karlsson är det vanligt att familjer har begränsad skärmtid för barnen.

– Jag tycker inte man ska behöva känna sig dålig för att man inte har det, säger hon.

undefined
Svea Lindström gillar att kolla på Youtube och spela Roblox.

Andreas Stenberg tycker inte att det skulle kännas bra att ha skärmtid som belöning.

– Städa rummet så får du en timmes skärmtid, nej, jag tycker att det är bättre att diskutera skärmtiden med barnen än att ha fasta tider eller belöna på det sättet för att hjälpa till hemma. Så länge inte andra saker blir lidande så är skärmtid inget problem, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!