Lång kamp för fartkamera lönade sig

Höga hastigheter nära husen och bilar som mejar ner farthindren kan snart vara ett minne blott för de boende vid Infjärdenvägen i Sjulnäs.

"Äntligen! Fartkameror är det enda som sänker farten", menar Per-Erik Oja och Roger Nilsson som tillsammans med grannarna har kämpat i många år för att få sänkt hastighet.

"Äntligen! Fartkameror är det enda som sänker farten", menar Per-Erik Oja och Roger Nilsson som tillsammans med grannarna har kämpat i många år för att få sänkt hastighet.

Foto: Catrin Renlund

Sjulnäs2024-10-16 17:30

Mycket trafik passerar och hastigheterna är höga efter den korta 50-sträckan längs Infjärdenvägen i Sjulnäs. Chikaner och reflexstolpar rammas och demoleras av bilister var och varannan vecka och det har hänt olyckor nära husen.

undefined
"För att tilldelas fartkameror behöver det vara i snitt 2 000 fordon per dygn", säger Erik Stenlund, åtgärdsplanerare vid Trafikverket.

Byborna har kämpat i flera år för att få fungerande farthinder. Det som skulle vara en permanent lösning, reflexstolpar som monterades sommaren 2023, har inte gett önskvärd effekt. Istället för att dämpa farten har de blivit påkörda titt som tätt.

– I början kunde man räkna hur många gånger de bytte stolpar varje vecka, det är ju vansinnigt vad det ska kosta. Folk måste vara blinda, de kör ju rakt på stolparna, säger Per-Erik Oja som haft kontakt med Trafikverket otaliga gånger under årens lopp.

undefined
Mycket trafik passerar och hastigheterna är höga efter den korta 50-sträckan längs Infjärdenvägen i Sjulnäs.

– Nyligen var jag ute på tomten, då kom en bil från Roknäshållet med sån jävla fart, han höll säkert över hundra här där det är 50. När han passerat hörde jag en jävla krasch. Jag trodde hela bilen farit i diket men han hade kört rätt på stolpen och bara fortsatt. När nästa bil kom fick föraren stanna och slänga stolpen i diket.

Nu kan dock en efterlängtad lösning på problemet vara på gång. Trafikverket ska montera två fartkameror.

Erik Stenlund, åtgärdsplanerare vid Trafikverket, bekräftar att det kommit många klagomål.

undefined
Trafikverket har varit och märkt ut var fartkamerorna ska placeras.

– Framför allt längs Infjärdenvägen under tiden som väg 373 byggdes om. Då var det ännu fler som tog den vägen som en smitväg. Men det är också många som bor längs vägen och arbetspendlar in till Piteå, då blir trafikmängden ganska hög. För att tilldelas fartkameror behöver det vara i snitt 2 000 fordon per dygn och det är det här, säger han.

Trafikverket har varit och märkt ut var fartkamerorna ska placeras. Något som Per-Erik Oja och Roger Nilsson skulle vilja justera.

undefined
Per-Erik Oja och Roger Nilsson, Sjulnäs, är inte nöjda med Trafikverkets tänkta placering utan vill ha kamerorna närmare varandra för att få maximal fartsänkning.

– Vi hoppas att Trafikverket tar hänsyn till våra synpunkter om kameraplaceringar så vi får en hastighetsdämpande effekt nu när vi äntligen ska få fartkameror.

Erik Stenlund är medveten om att placeringarna kan behöva justeras.

– Vi ska ta kontakt med dem och åka dit och se om det finns förutsättningar att ändra. Jag har sett deras förslag och det finns saker vi kan diskutera, säger han.

undefined
Reflexstolparna längs Infjärdenvägen har blivit rammade i stort sett varje vecka sedan sommaren 2023 när de monterades upp. (Arkivbild)

Efter Infjärdenvägen, mellan Roknäs och Böle, ska ytterligare fyra kameror placeras. Två kommer att placeras vid fyrvägskorsningen mot Pite dragway och två i anslutning till Roknäskorsningen vid Sigvards livs.

Även efter Älvvägen mellan Öjebyn och Böle kommer sex fartkameror att sättas upp.

Projektering kommer att ske under 2025 och montering under 2026.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!