Videon är inte längre tillgänglig
Skolverket, Skolinspektionen och BO är alla starkt kritiska till att låta antalet skolktimmar synas i betyget på högstadiet och gymnasiet.
- Sverige har för mycket skolk och det är inte acceptabelt. På ingen arbetsplats i vuxenlivet kan man komma och gå som man vill och det ska man inte kunna göra i skolan heller, sade skolminister Jan Björklund till TT på onsdagsmorgonen.
Ett av argumenten till det nya förslaget är att skolk i betyget ska fungera avskräckande och Jan Björklund hänvisar till när han som skolborgarråd i Stockholm införde noteringar om skolk i betyget för tio år sedan.
- Jag är övertygad om att för väldigt många elever blir det mer på allvar när det skrivs in i betyget och då är det många som skärper sig och avstår från att skolka, säger han.
Lärarna på Sjulnäs högstadium tycker inte att skolk i betyget tillför något positivt för eleverna och menar att de elever som skolkar gör det av en anledning.
Har koll på frånvaron
- De som skolkar mycket kommer inte att bry sig om att det syns i betyget. De eleverna behöver istället hjälp och stöd i form av extra resurser och det kostar pengar. Sådana insatser är Jan Björklund inte lika intresserad av att genomföra, säger Anders Åström, lärare på Sjulnässkolan.
På Sjulnässkolan upplever man inte att där finns några problem med skolkande elever.
- Vi har koll på frånvaron och noterar i ett datasystem varje gång en elev är frånvarande utan giltig orsak. Där kan man se mönster och trender som att någon elev ofta är borta i anslutning till helgen eller kommer tio minuter för sent allt som oftast. Då pratar vi med den eleven och föräldrarna, säger Tony Lindfors, lärare.
Varken han eller någon av de andra lärarna ser att det skulle vara något bra med att låta skolket synas i betyget.
Sjulnässkolans elever däremot är betydligt mer positiva till förslaget och tycker att det är bra att skolket ska synas i betyget.
- Att skolka är alltid ens eget val, därför är det bra om frånvaron syns i betyget. Jag tycker att elever som skolkar får skylla sig själva, säger Zaga Nilsson i 9C, och får medhåll av klasskamraterna.
På Piteå-Tidningens inrikessida kan man läsa mer om förslaget och kommentarer kring det.