Tomma kartonger, plastförpackningar, tidningar, glasburkar - listan på vad vi förväntas sortera vid återvinningsstationen för att minska sopberget är lång. Inte minst hur skräpet ska förvaras i väntan på att man tar sig till stationen brukar vara ett problem som både är utrymmeskrävande och kan medföra olägenheter som dålig lukt.
Det har bröderna Tommy och Erik Nilsson tagit fasta på. Nyligen skickade duon ut en enkät till alla villaägare i Infjärden med en förfrågan om det finns intresse för en återvinningsservice. Idén har de snappat upp från södra Sverige.
– Det finns på flera orter, men vi blir nog först i Norrbotten, säger Tommy Nilsson, som tillsammans med sin bror Erik även driver gymmet i Sjulnäs som en del av familjeföretaget Galltvål.Upplägget för kunden är enkelt, den som abonnerar på tjänsten får sex stadiga kassar att sortera i. Men istället för att själv behöva åka till återvinningsstationen med förpackningarna sköter bröderna om det. Kassarna hämtas efter två veckor och då får man en ny omgång kassar att fylla till nästa upphämtning.
Enligt Erik Nilsson har intresset varit tillräckligt stort för att bröderna ska ge sig på att testa upplägget.
– Vi har fått ett femtiotal intresseanmälningar, säger han, och berättar att de planerar att köra en testperiod med start efter nyår.
Kostnaden för den som anlitar servicen blir 149 kronor i månaden.
Är folk beredda att betala det för att slippa källsortera?
– Ja, vår marknadsundersökning tyder på det, säger Tommy Nilsson. Vi ligger också billigare än vad man gör på andra orter.Om testet slår väl ut är tanken att på sikt kunna erbjuda servicen i fler områden i kommunen. Även om det är en kommersiell affärsidé i botten menar Tommy Nilsson att det bara finns vinnare.
– Den som använder tjänsten sparar tid och det gynnar också miljön eftersom en bil används för att köra förpackningarna till återvinning istället för att alla åker dit med sin egen bil, säger han.
Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI), som ansvarar för driften återvinningsstationerna, ser positivt på initiativet.
– Alla insatser som bidrar till att vi återvinner mer förpackningar är förstås välkomna, säger Lars Hafvenström, regionchef på FTI.
FTI kräver dock att företag som startar en uppsamlingstjänst gör det i samråd med dem.
– Ja, det är bara privatpersoner som får lämna förpackningar i de vanliga återvinningsstationerna. Vi kommer att köra det vi hämtar dit FTI anvisar oss, säger Erik Nilsson.