Videon är inte längre tillgänglig
De vanligaste ämnena som saknas i årskurs nio är de naturorienterade ämnena och teknik, men elever som har fått laborera och arbeta med dessa ämnen redan i tidig ålder, kommer väl förberedda till årskurs 7-9 och når också högre betyg när de går ut grundskolan.
Årets Teknikutbildning är Teknikföretagens utmärkelse för att uppmuntra och belöna bra undervisning i ämnet. 25 grundskolor i landet får 50 000 kronor var, en summa som ska stärka ämnet teknik.
Sjulnässkolan är en av de 25 lyckligt lottade, som nu ser fram emot nyväckt teknikintresse hos elever, men också hos pedagogerna. I skolans lokaler finns sedan länge det så kallade Teknik- och Lego-labbet, som nu ska få ett rejält lyft både materiellt och utbildningsmässigt.
Uppgradering
- Labbet ska uppgraderas, nya versioner av Lego ska köpas in och vi ska utbilda lärarna, säger Tony Lindfors, matematik- och NO-lärare, som är smått överrumplad av den glada nyheten om pengarna.
Redan för 14 år sedan etablerades Teknik- och Legolabbet på Sjulnässkolan. Där har elever under åren fått jobba med problemlösning, konstruktion och programmering av modeller med hjälp av Lego och datorer.
- Intresset har varit stort hos eleverna och nu vill vi vidareutveckla och förnya konceptet, säger Tony Lindfors.
Tanken är att lärare från hela kommunen ska utbildas och att elever redan i årskurs ett ska bekanta sig med teknik i högre utsträckning än hittills.