Regeringen har tidigare beslutat om en nationell plan för moderna miljövillkor för vattenkraften och ändringar i förordningen om vattenverksamheter. Det innebär att alla vattenkraftverk i Sverige ska prövas systematiskt. Prövningarna av vattenkraftens miljövillkor ska leda till största möjliga nytta för vattenmiljön och till en nationell effektiv tillgång till vattenkraftsel.
För Piteälven påbörjas prövningsprocessen i september 2023, men redan nu har Skellefteå kraft tagit beslut om att inte ansöka om nya miljövillkor för regleringsdammarna Malmesjaure, Rappen–Labbas och Pieskejaure. Ett beslut som i förlängningen sannolikt innebär rivning av dammarna.
Hur har ni kommit fram till det?
– Vi har gjort en avvägning av produktionsnyttan kontra miljönyttan. Det handlar om förhållandevis små regleringsdammar och utifrån moderna miljötillstånd så är bedömningen att de åtgärder som behövs överstiger nyttan, säger Stefan Forsgren, affärsområdeschef för Skellefteå krafts elkraftssystem.
Bedömningen är att en avveckling av dammarna skapar förutsättningar för en bättre vattenmiljö lokalt, den naturliga fiskvandringen kan återskapas och där dammarna finns idag kommer det att bli en strömvattenmiljö vilken gynnar både fisk, insekter och filtrerare.
– Vi har idag inga exakta svar på hur vattnet påverkas, men både flödet och vattennivån kommer att förändras något, säger Stefan Forsgren och tillägger att en utrivning bara marginellt påverkar produktionen i kraftverket i Sikfors.
Kostnaderna för utrivningen beror på vad domstolen beslutar, men Skellefteå kraft kanske kan söka bidrag från Vattenkraftens miljöfond.
Någon rivning av Sikfors kraftverk är dock inte aktuellt och där pågår ett arbete för att möta de moderna miljövillkor som kommer att ställas.
– Kraftverket har stor produktionsnytta, som ska avvägas mot miljönyttan. Vi ska ha samverkansprocesser med bland annat Länsstyrelsen i Norrbotten, berörda kommuner och intresseorganisationer. Samtidig pågår ett arbete med att analysera och kartlägga de befintliga förutsättningarna vid Sikfors.
Under flera år har kritik riktats mot de befintliga fiskvägarna?
– Vår bild är att den fungerat ganska bra. Det blir en dialog mellan våra experter och länsstyrelsen, säger Stefan Forsgren.