Vildlaxen i Pite älv lever på hoppet

Laxarna hoppar i Sikfors. Ett skådespel som lockar en hel del nyfikna. Det ser också hoppfullt ut för vildlaxen som ett tag var nära att bli utfiskad.- Men än är det långt kvar till den potential som älvarna kan bära, säger Mikael Kivijärvi, fiskeexpert på Hushållningssällskapet.

Hoppande vildlaxar kan ses precis nedanför damluckorna vid Sikfors kraftverk. Ett naturligt skådespel som lockar en hel del nyfikna.

Hoppande vildlaxar kan ses precis nedanför damluckorna vid Sikfors kraftverk. Ett naturligt skådespel som lockar en hel del nyfikna.

Foto: Emma Bergstrand

SIKFORS2008-07-25 06:00
PT har tidigare skrivit om fiskvandringen i Byskeälven där naturvänner kan glädjas åt ett tydligt trendbrott. Det var många år sedan så mycket lax simmade uppför älven. Under hela 2007 passerade 2 098 vildlaxar förbi räknaren vid laxtrapporna i Fällfors. I måndags, den 21 juli, var siffran för i år redan uppe i 2 651.
- Att kalla det för rekordår är dock att förvränga sanningen. Historiskt sett är vi inte ens i närheten av ett normalår. Hur mycket lax det en gång funnits i våra älvar vet ingen. Bara att beståndet successivt minskade fram till slutet av 1980-talet och början av 1990-talet, säger Kivijärvi.
Sen ankomst
Till Piteälven har vildlaxarna nyligen kommit. Fram till och med den 13 juli hade bara fem (!) stycken passerat räknaren vid laxtrappan i Sikfors. Men de senaste två veckorna har antalet raskt ökat till 341. Och enligt statistiken från tidigare år är den den här perioden och fram till slutet på augusti som laxen i Piteälven går till.
En hel del folk söker sig också till Sikfors för att titta på skådespelet när laxarna hoppar i sin iver att komma längre upp i älven. Bästa platsen för detta är alldeles nedanför damluckorna vid kraftverket.
Två intresserade är Jesper Berglund och Mattias Nilsson från Älvsbyn.
- Det finns några riktigt fina fiskar som hoppar. Någon av dem skulle man ha. Jag blir riktigt sugen, säger Berglund med ett skratt och tillägger.
- Hemma i frysen har jag två öringar.
Varken Berglund eller Nilsson utger sig emellertid för att vara några inbitna sportfiskare.
- Men visst händer det att jag blöter linan. Oftast i sjön vid stugan utanför Storsund, säger Nilsson.
Berglund å sin sida berättar att han brukar fiska med sin morfar i just Piteälven nedströms Sikfors.
- Förra hösten fångade vi en lax. En så kallad vraklax. Den var alldeles svart efter leken så vi släppte tillbaka den. Enligt morfar smakar de inte speciellt gott.
Sedan fiskräkningen började i Sikfors på 1990-talet är 2004 det bästa året. Då passerade 1 691 laxar förbi trappan vid kraftverket. Bottenrekordet är från 1995 då endast 86 stycken räknades in på hela säsongen.
- Ritar man en kurva för de senaste tio åren kan man se att antalet laxar som vandrar upp i älvarna generellt sett ökat med visa dalar och toppar. Det är glädjande, säger Kivijärvi.
Laxälvar
Länets två stora laxälvar är Kalix och Torne älv. De svarar faktiskt, enligt Kivijärv, för 75 procent av all vild smolt som går tillbaka till Östersjön.
- Piteälven är av tradition inte någon riktigt stor laxälv. Den saknar naturliga lek- och uppväxtområden för laxen. Dessutom utgör Storforsen ett vandringshinder. Tänkbara lekområden norr om den forsen är inte möjliga att nå. Bästa lekplatserna för laxen finns i Piteälvens biflöden och Varjisåns vattensystem, förklarar Kivijärvi.
En kraftig tillväxt av lax skulle också kunna få sportfisketurismen att blomstra tror han.
- Det har gjorts ett flertal utredningar. Den senaste visar att mellan 300 och 500 arbetstillfällen skulle kunna skapas om vi fick tillbaka de stammar som fanns före andra världskriget. I dag finns bara ett fåtal aktörer längs Kalix och Torne älv. Det krävs fler laxar för att företag ska våga investera, säger Kivijärvi.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om