Succé för Sikfors hybridbutik: "Mer att göra"

När mataffären i Sikfors balanserade på gränsen till att behöva stängas sökte byborna pengar för att göra om den till en hybridbutik. Sedan hybridbutiken öppnade i april i år har den blivit en succé, med ökad omsättning och nöjda kunder.

Anna-Lena Lindblom och Catrine Nordlund arbetar på Forsens livs i Sikfors. De tycker att den nya hybridlösningen har blivit väldigt bra eftersom den erbjuder kunden större flexibilitet och frigör tid för andra arbetsuppgifter än att sitta i kassan.

Anna-Lena Lindblom och Catrine Nordlund arbetar på Forsens livs i Sikfors. De tycker att den nya hybridlösningen har blivit väldigt bra eftersom den erbjuder kunden större flexibilitet och frigör tid för andra arbetsuppgifter än att sitta i kassan.

Foto: Sofia Myhrman

Sikfors2024-09-01 06:00

Mataffären och skolan i Sikfors ägs av byn i ett gemensamt aktiebolag; Fastighetsbolaget Sikforsbygden AB. De tog över verksamheten redan 2009, men butiken hade svårt att bära sig. Därför tog man beslutet att söka investeringsstöd från Region Norrbotten för att möjliggöra en hybridlösning. 

– Omsättningen har gått upp och vi är jättenöjda, säger Catrine Nordlund. 

undefined
Emil Öhman, 11 år, får hjälp av sin mamma Anette Hjelm, att betala i hybriden. "Butiken är bra, det är lätt att ta nåt efter skolan", säger han innan han förvinner iväg till bussen.

Hon är en av de som sköter butiken på daglig basis tillsammans med Anna-Lena Lindblom. På tisdagarna har de hjälp av byns pensionärer som kommer in och hjälper till att plocka upp varor. 

– Vi har ett rullande schema så alla hjälps åt, säger Åsa Nilsson, som är Sikfors intresseförenings ordförande. 

Butiken som är delvis obemannad har öppet nästan dygnet runt. Helt stängt är det bara mellan 02 och 05.00, eftersom forskningen visar att det är högst risk för stölder då. När butiken är obemannad på kvällar och söndagar får den som vill handla logga in med bank-id. Butiken är även kameraövervakad. 

– Vi har inte haft några stölder, poängterar Anna-Lena. 

– Det var jättenervöst i början när vi öppnade hybriden, vad kommer att hända med säkerheten? Vi har ju både alkohol och tobak på lagret, säger Catrine. 

Att omsättningen gått upp blev nyligen väldigt tydligt.

– Vi hade plockat upp massor av wraps. När personalen kom dagen efter var alla slut. Catrine fick ställa sig och göra köttbullemackor, så att arbetarna på Stenvalls skulle ha något att äta, säger Åsa. 

Stenvalls trä är inte aktieägare i Sikforsbygden, men stöttar företaget på olika sätt, så att skolan och mataffären ska kunna finnas kvar.  

– Skolan och mataffären är jätteviktiga för att nya familjer ska vilja flytta in och bo i byn. Hela vår verksamhet bygger på att vi har duktiga medarbetare och skulle inte klara oss utan dem, säger Folke Stenvall, vd.

– Stenvalls hjälper oss jättemycket. De beställer fruktkorgar till sin personal en gång i veckan och de beställer städprodukter genom butiken. Maten till campingen beställer de också genom oss, och campingen lagar all skolmat. Det är ett samarbete i byn för att vi ska kunna behålla både skolan och affären, säger Catrine.

undefined
Åsa Nilsson är Sikfors intresseförenings ordförande. Hon berättar att det finns en stark framåtanda i byn och att alla hjälps åt för att det ska bli bra och fungera. Till exempel har föräldrarna nyligen varit på skolan och haft fixardag.

Butiken har lite av allt som en större butik har, allt från kattmat till folköl, bara lite färre förpackningar på hyllorna. Butiken är även ombud för apoteket och för Systembolaget men legitimationsvaror som alkohol och tobak säljs bara när butiken är bemannad. 

– Byborna beställer sin alkohol här när de ska ha fest, och sen returnerar de det som blir över, säger Anna-Lena.

Minderåriga personer utan bank-id kan inte heller handla när butiken är obemannad. Både Catrine och Anna-Lena instämmer i att hybriden där kunder både kan betala själva genom självscanning och genom vanlig kassa har frigjort tid för andra arbetsuppgifter, eftersom de inte behöver sitta i kassan hela tiden eller avbryta det de håller på med för att ta betalt. 

– Vi har fått mer att göra, vi säljer mer varor nu, fortsätter Anna-Lena.

undefined
Eva Olofsson är väldigt nöjd med butiken. Hon bor sex kilometer bort och brukar storhandla i butiken. För henne har butiken betytt mycket och hon är väldigt nöjd med personalen. "Om jag blir sjuk kan jag ta mig hit, men inte längre", säger hon.
undefined
Hybridbutiken i Sikfors betyder mycket för hela byn. Butiken levererar mat till Stenvalls trä och till campingen, de är postombud, spelombud, ombud för Systembolaget och apoteket.

Butiken säljer egengjorda sallader och smörgåsar, men har i övrigt ingen manuell färskvarudisk, med ett undantag. 

– Vi säljer Petterssons magra falukorv över disk. När vi gjorde om i butiken med nya kylar och frysar, så frågade folk oroligt om vi skulle ha kvar falukorven, så då sade vi att jo det ska vi. Så den säljer vi manuellt i bit. Det är bybornas vilja, säger Catrine. 

Hon berättar även att kunderna säger till om det är några varor som de saknar som de vill att butiken kan ta hem. 

– Kunderna säger till vad de vill ha, så vi kan ta hem det, så testar vi och ser om vi kan sälja det eller om vi ska pröva något annat. Det är så bra att de har det förtroendet för oss. 

Butiken lockar både äldre och yngre kunder. Veckohandlare, men även sugna impulshandlare. 

– Vi säljer mycket gräddfil i hybriden för att folk ska dippa sina chips, säger Catrine med ett skratt.

– Ja, och mjölk och bananer, fyller Anna-Lena i. 

Nu är butiken bemannad måndag till fredag klockan 10-18. Lördagar klockan 10-14. 

– Förut prövade vi att ha öppet längre, men då såg vi att de som kom fem minuter innan stängning förut, kom fem minuter innan stängning med den nya tiden. Det vara bara tiden som försköts. Nu kan de handla när det passar dem själva, säger Anna-Lena.  

– Många väljer att handla här istället för att åka in till stan. De tycker att det är smidigare, säger Åsa Nilsson. 

undefined
Sikfors skola får mat varje dag från hotellet. Hotellet beställer råvarorna från affären, och på det sättet kan affären finnas kvar och byn stärka sin dragningskraft.
undefined
Skolbarnen har fått en uppfräschad skolgård med ny lekutrustning. De tävlar med varandra när de kryper under nätet.
undefined
Sikfors skola har fått en uppfräschad skolgård med nya lekredskap. Virket kommer från Stenvalls trä.
undefined
Sikfors skola har fått en uppfräschad skolgård med nya lekredskap. Virket kommer från Stenvalls trä. Här är armgång.
Om investeringsbidrag

Stöd till kommersiell service infördes 2016 i syfte att förebygga att livsmedelsbutiker i glesbygd måste lägga ner på grund av bristande lönsamhet och för att uppnå en god servicenivå i hela landet. Stödet fördelas av Tillväxtverket till de olika regionerna där sedan den enskilda butiken kan söka pengar. 

Den som söker måste uppfylla vissa kriterier som att butiken har öppet året runt, att det är en dagligvarubutik, att butiken har ett mångsidigt utbud, att den även har annan samhällsservice, samt att den ligger i ett område där servicen i övrigt är gles. 

Stödet är behovsprövat och kan ges för att förbättra lokaler och utrustning, eller kompetenshöjning och olika åtgärdsprogram för att höja lönsamheten. 

För butiken i Sikfors innebar stödet att de kunde köpa in ett nytt kassasystem, självscanningen, kameror, och systemet med inloggning med bank-id. Stödet stod för cirka 85% av den totala kostnaden på hundra tusen kronor. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!