Bakgrunden till hamnkonflikten är att Hamnarbetarförbundet vill ha ett eget kollektivavtal för att själv kunna förhandla om avtalsvillkor.
Arbetsgivarorganisationen Sveriges hamnar har sedan tidigare ett rikstäckande kollektivavtal med LO-förbundet Transport.
I Piteå har Hamnarbetarförbundet lagt in en blockad som omfattar övertid, nyanställningar och inhyrning under kvällar och nätter i Piteå hamn.
Arbetsgivarna har svarat med en lockout på tisdag där 100 medlemmar i fackförbundet i Piteå stängs ute från arbetet.
En stor kund till Piteå hamn är Stenvalls trä och blir konflikten långvarig kan företaget lämna hamnen.
– Vi har inte valt några andra hamnar än, men blir konflikten långvarig kommer vi välja andra hamnar, säger Folke Stenvall, vd och styrelseledamot i Stenvalls trä.
Hur skulle en långvarig konflikt påverka er?
– Då måste vi köra till andra hamnar, och det skulle vara en likvärdig kostnad eller billigare, säger han och fortsätter.
– Det hela handlar om fredsplikten genom att Hamnarbetarförbundet inte är med i LO. Att ha ett fackförbund som inte har en fredsplikt mellan avtalsperioderna är förödande. Det är bara att titta hur det gick 2017 då Hamnarbetarförbundet saboterade ohyggligt mycket i Göteborg.
Skulle konflikten bli långvarig kan hamnen vid Seskarö – där Stenvalls trä äger sågen – bli ett alternativ.
– Inom loppet av ett år kan vi ha hamnen igång. Blir det en långvarig konflikt är det ett alternativ.
Enligt Svensk näringsliv kostade hamnstrejken 2017 i Göteborg 4,5 miljarder kronor till följd av bland annat ändrade transportvägar, längre transporttider och försenade leveranser.
– Hamarbetarförbundet kan göra så här för att de inte är medlem i LO, och inte har en fredsplikt mellan avtalsperioderna.
Folke Stenvall menar att de nu känner sig tvungna att titta på andra hamnar på grund av osäkerheten.
– Vi har inlett det arbetet. Jag vill naturligtvis gynna Piteå hamn med allt vi skickar. Jag är en sann Piteåbo och vill gynna det lokala, men sätts det käppar i hjulet måste jag välja någonting annat.
Kan det bli en permanent lösning med en annan hamn?
– Det måste vara klara spelregler. Vinner Hamnarbetarförbundet och de inte har den här fredsplikten mellan avtalsperioderna då väljer jag en annan lösning. Då kan inte jag lita på funktionen, då blir det som i Göteborg. Jag måste kunna lite på att jag satsar på rätt hamn och finns det en osäkerhet kommer jag välja någonting annat. Jag hoppas att de kommer överens, bara de har fredsplikten mellan förhandlingsperioderna.
Erik Helgeson, förbundsstyrelseledamot i Hamnarbetarförbundet, menar att fackförbundet vill ha till en fredsplikt-
– Vi har lagt fram ett likalydande kollektivavtal som redan finns med en fullständig fredsplikt under avtalsperioderna. Vi har väl samma syn på det, säger han.
Så ni vill ha till en fredsplikt?
– Ja, den följer med per automatik när vi tecknar ett kollektivavtal och det är ett kollektivavtal med förhandlingsrätt som vi slåss för.
Hur fortlöper förhandlingarna med Sveriges hamnar?
– Vi har inga diskussioner med Sveriges hamnar just nu, tyvärr.
Tror ni att konflikten blir långsiktig?
– Vi hoppas och är redo för förhandlingar så fort det går. Men vi kan inte tvinga arbetsgivaren till förhandlingsbordet innan tidsfristen i lagen har löpt ut.