Skoglig fokus på niornas studiedag

Skogsindustrin skriker efter arbetskraft samtidigt som allt färre elever i Piteå älvdal söker sig till naturbruksgymnasiet i Kalix. Genom att bjuda in 300 niondeklassare till en friluftsdag i Sikfors hoppades branschen på fler studenter.

Klass 9C på Hortlaxskolan uppskattade studiedagen i Sikfors. ”Det är så fantastiskt anordnat”, sa SO-läraren Iris Rosengren Larsson.

Klass 9C på Hortlaxskolan uppskattade studiedagen i Sikfors. ”Det är så fantastiskt anordnat”, sa SO-läraren Iris Rosengren Larsson.

Foto: Robert Lundberg

SIKFORS2015-09-03 19:59

Busslaster med skolungdomar hoppade av vid Älvsbyvägen för att vandra Solanderleden till Sikfors camping i torsdags. Skoglig samverkan i Norrbotten hade bjudit 300 niondeklassare från Piteå och Älvsbyn till en friluftsdag med skogen i fokus.

– Vi vill att eleverna ska lära sig mer om skog och hur skogsbruket fungerar i Sverige. Eleverna ska också veta att det finns en bra möjlighet till jobb, säger Ulf Sandström, verksamhetsledare för Skoglig samverkan i Norrbotten.

Branschinformation

Ett tiotal stationer var utplacerade längs en tre kilometer lång sträcka av Solanderleden. Eleverna fick svara på frågor och branschfolk från skogsbolag, sågverksindustrier, bank, skola och kommun fanns på plats för att informera om sitt skogsarbete.

– Det är jättebra att vi får nyttja professionella som kan branschen. Att anordna det här själva skulle ha kostat pengar för skolan och det finns det inte alltid så gott om. Vi är tacksamma, säger Iris Rosengren Larsson, SO-lärare på högstadiet i Hortlax.

Vikten av plantering

Bland annat fick eleverna vandra ut på ett nyplanterat hygge där SCA:s virkesköpare Anders Sundström visade vikten av markberedning och plantering.

– Norrbotten är ett stort skogslän och det är viktigt att ungdomarna får veta hur det går till och vad som drar in pengar till området, säger han.

Hugo Nilsson från Porsnässkolan i Norrfjärden lyssnade med intresse.

– Det är bra att vi ungdomar får lära oss att ta hand om skogen så att det blir en hållbar utveckling, säger han.

Söker studenter

Vid slutdestinationen samlades eleverna för att testa på skördar- och skotarsimulatorer, lyfta stockar med miniskotare och bygga torn av spillvirke. Förutom att öka kunskapen om skogen var huvudsyftet med dagen att locka fler ungdomar till skogs- och sågverksutbildningen på Kalix naturbruksgymnasium. Michael Björn är lärare på inriktningen träindustri och lastmaskiner och han berättar att allt färre elever från Piteå och Älvsbyn söker till Kalix.

– Vi har tappat jättemycket jämfört med det vi haft tidigare. Eleverna vi har nu kommer från Haparanda, Kalix, Övertorneå och Pajala. Vi hoppas att den här dagen är ett bra sätt för att få eleverna här att söka till vår linje, säger han.

"Bra jobbchanser"

95 procent av eleverna som gått ut Kalix naturbruksgymnasium de sista fem åren är antingen i arbete eller studier.

– Det är vi ganska unika med. De från Piteå som har gått i Kalix har fått jobb. Företagen ringer till oss för att hitta arbetskraft men vi har ingen att skicka, säger Michael Björn.

Henrik Öhlund från Lillpite studerar till skogsmaskinförare i Kalix. 18-åringen är ensam Pitebo i sin klass och han tror att avståndet är den stora anledningen till att så få från Södra Norrbotten söker.

– Man måste vara beredd på att det är mycket ensamarbete och självständighet, men om man klarar av det så borde man söka, säger han.

Hur ser det ut med arbete för dig efter utbildningen?

– Då jag är den enda från Piteå har jag bra med jobbchanser. Jag vet att jag har jobb när jag går ut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om