Sikfors slåss för skolans överlevnad

Skolans överlevnad. Den frågan ligger Sikforsborna extra varmt om hjärtat. - Politikerna ville lägga ner skolan men vi har bevisat att den går att driva, säger föräldern Ulrika Malmlöf.

Maria Johansson (närmast) och hennes kollega på affären, Åsa Lövgren, menar att skolan spelar en avgörande roll för Långträsks framtid.

Maria Johansson (närmast) och hennes kollega på affären, Åsa Lövgren, menar att skolan spelar en avgörande roll för Långträsks framtid.

Foto: Jessica Larsson

SIKFORS2010-08-17 06:00
Politik och Sikfors. Under 2000-talet har det till stor del förknippats med skolan.
2004 beslutade politikerna att lägga ner den.
Sikforsborna protesterade högljutt och bildade istället ett eget aktiebolag som nu driver friskolan I ur och skur Forsen.
PT besökte skolan och träffade föräldern Ulrika Malmlöf.
- Jag skulle önska att politikerna brydde sig mer om vår skola. Vi kämpar för dess överlevnad och det skulle vara lite lättare om vi fick mer pengar för resurserna är små, säger hon.
I tvist med kommunen
Men just nu är skolan och politikerna i en tvist. Skolan vill ha högre lokalbidrag av kommunen. Därför är barn- och fritidsnämndens beslut överklagat till
kammarrätten sedan kommunen fått rätt i förvaltningsrätten.
- Det skulle vara bra med ett bättre samarbete med Piteå kommun - vi har känt oss ganska motarbetade. De borde se att vi tillför kommunen en levande landsbygd genom att hålla skolan öppen,
säger Malmlöf.
Känner ni något politiskt stöd?
- Folkpartiet och Centern har stått lite mer på vår sida i friskolebiten.
Har det någon betydelse att ingen valkandidat är från Sikfors?
- Visst kan det ha betydelse. Alla driver ju frågor som ligger närmast en själv.
Erik Lundström bor ett stenkast från skolan.
- Jag är glad att det är så mycket barn och liv och rörelse i byn. Det är oerhört värdefullt. Det viktigaste är att skolan och affären
får vara kvar.
I övrigt trycker Lundström på en sak.
- Politikerna bör underlätta för våra småföretagare att få rätt förutsättningar så att de kan vara kvar och göra nytta i byn, säger Erik Lundström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om