I korthet handlar det om att en österrikisk fiskare anmälde att ett lokalt vattenkraftverk förstört hans fiske. Den 1 juni 2017 fattade EU-domstolen ett så kallat förhandsavgörande med stöd av direktiv 2004/35/EG. Domstolen fann att miljöskada uppstått och detta trots att kraftverket har ett tillstånd som utfärdades flera år före direktivet trädde i kraft.
– I ett slag upphävs rättskraften i gamla tillstånd, kraftverksägaren kan inte längre hänvisa till att man följer villkoren i en tidigare meddelad dom. Enligt lag måste de alltså omedelbart åtgärda det som orsakar skada. När det gäller kraftverket i Sikfors menar vi i linje med länsstyrelsen att ny fiskväg ska byggas, en fullt fungerande avledare för alla fiskar, inte bara smolt, samt anpassad drift för maximal anlockning till fiskvägen, säger Christer Borg, vd för Älvräddarnas samorganisation.
Du kallar det här för en ”bomb”?
– Domen har sprängkraft och jag tror att alla i branschen är tagna på sängen.
Vad innebär den anmälan ni gjort till länsstyrelsen?
– Vi anmäler allvarlig miljöskada. Skadans art är att MKT (miljökvalitetsnormerna) inte kan uppnås i Piteälven samt att flera arter, bland annat laxen, inte når gynnsam bevarandestatus på grund av vattenkraften, säger Christer Borg.
I första hand vill Älvräddarna att länsstyrelsen förelägger tillståndshavaren och verksamhetsutövaren Skellefteå Kraft AB att redogöra för vilka åtgärder som vidtagits och som kommer att vidtas för att avhjälpa skadan samt vilka ytterligare åtgärder som kan behöva vidtas för avhjälpande.
– När sedan länsstyrelsen får svar så vill vi att Skellefteå kraft föreläggs att vidta de åtgärder som bör vidtas. Jag förutsätter att Skellefteå kraft kommer att överklaga, men eftersom en EU-dom står över svensk grundlag så bör mark- och miljööverdomstolen så småningom fastställa kraven, säger Christer Borg.
Älvräddarna har redan anmält andra kraftverk i Sverige och Sikfors är bara ett av tio kraftverk där någon form av process väntar.
Oavsett EU-domen så pågår redan en process om situationen vid Sikfors kraftverk. Länsstyrelsens uppfattning är att en rad åtgärder bör vidtas. Inte minst med tanke på att Piteälven är en av fyra nationalälvar och dessutom ett Natura 2000-område.