Rekordmånga laxar passerade fisktrappan

Rekordmånga laxar har passerat fisktrappan i Sikfors i sommar. Men för att bygga en livskraftig stam skulle antalet behöva tiodubblas.

Rekordmånga laxar (2081 individer) har passerat fisktrappan i Sikfors i sommar. Och havsöringen (1585 individer) är inte långt från det tidigare rekordet.

Rekordmånga laxar (2081 individer) har passerat fisktrappan i Sikfors i sommar. Och havsöringen (1585 individer) är inte långt från det tidigare rekordet.

Foto: Emma Bergstrand

Sikfors2019-10-01 17:00

– De senaste åren har trenden varit långsamt positiv, men med bakslag vissa år. Ser man tillbaka 20–30 år så har uppgången av laxfiskar ökat enormt, säger Jan Isaksson, samordnare för Pite älvs ekonomiska förening.
De första åren på 90-talet handlade det om drygt 100 laxar och färre än 100 havsöringar som tog sig förbi kraftverket i Sikfors för lek och fortplantning.
 

Det kan jämföras med årets siffror. Den 29 september hade 2 081 laxar och 1 585 havsöringar passerat i fisktrappan. Om cirka två veckor stänger trappan och det är troligt att ytterligare några individer kan räknas in.
– Det är ett rekordår för laxen och nära toppnoteringen för havsöring. En klar uppryckning jämfört med åren 2017 och 2018 för laxen. Så visst är det positivt, säger Jan Isaksson.

Samtidigt varnar han för att stirra sig blind på enskilda år. Isaksson anser att det behövs en uppgång på cirka 20 000 laxar och 15 000 havsöringar per år om Piteälven i en framtid ska kunna klassas som en bra laxälv.
– Dit är det långt. När jag började med det här så trodde jag att det skulle gå fortare, men det är en komplex fråga med många intressenter inblandade.

En orsak till uppgången av laxfiskar på senare år är att laxtrappan fungerar bättre, men enligt Isaksson är den långt ifrån ultimat och han påpekar att det är en komplicerad fråga.
– I den bästa av världar skulle all minimitappning ske i fisktrappan. Samtidigt hjälper inte det laxarna som blir stående vid turbinutsläppet i höjd med campingen. Vilket leder till en försenad uppgång av laxen.
– Ökad uppgång är positiv, men bara om det är lekmogen fisk som hittar till restaurerade biflöden som Varjisån.

Ett annat problem är när smolten (laxungarna) vid 2 till 3–års ålder ska utvandra till havet. Tidigare var det rakt genom kraftverksturbinerna, men sedan cirka tio år finns så kallade avledare som förhoppningsvis ökat överlevnaden.
– Det är jättesvårt att veta hur överlevnaden ser ut.
Andra problem är sjukdomar, dock inga kända rapporter från Piteälven, som drabbar laxfiskarna och överfiske.
– Mycket har gjorts för att reglera yrkesfisket och stoppa fusket, men jag tycker det är bedrövligt att ett fåtal yrkesfiskare får ta för sig av de åtgärder och resurser som sätts in för att bevara och rädda laxen i våra älvar. Det är i grunden ett feltänk, säger Jan Isaksson.

Jan Isaksson, samordnare för Pite älv ekonomiska förening, ser en positiv trend, men påpekar att laxuppgången är komplex med många olösta problem.
Jan Isaksson, samordnare för Pite älv ekonomiska förening, ser en positiv trend, men påpekar att laxuppgången är komplex med många olösta problem.
Karta: Sikfors kraftverk
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!