Öringar får nytt hem i Lillpiteälven

15 öringar har flyttats från Piteälven till Lillpiteälven i hopp om att de ska etablera sig där. Deras rörelser i älven ska noga följas via pejlingsutrustning.

Fiskoperationer ägde rum vid Sikfors kraftstation.

Fiskoperationer ägde rum vid Sikfors kraftstation.

Foto: Jens Ökvist

SIKFORS2019-08-23 18:30

Fiskbiologen och filosofie doktor Peter Rivinoja sitter redo vid plastbordet vid Sikfors kraftstation. I bakgrunden dånar forsen och regnet öser ner. En öring lyfts upp ur bedövningsvattnet och läggs i den orangea rännan som fungerar som operationsbord. Med vana händer skär Peter Rivinoja ett centimeterlångt snitt med den lilla skalpellen i fiskens buk. Ett tunt rör sticks in vid sidan om och sändarvajern dras igenom. Den lilla sändaren placeras i fiskens bukhåla. Några öringar får ett tunt grönt plastband fäst i ryggfenan. Därefter lyfts fisken upp och placeras skyndsamt i en stor vattentank märkt fisktransport. Hela proceduren tar ett par minuter. I minst tre månader kommer sändaren att avge signaler och visa var öringen befinner sig. Signaler som fångas upp av tre fasta stationer längs Lillpiteälven. Signaler kan även fångas upp av en handpejlare som består av en låda med en radioantenn.

Kommunekologen Dan Evander leder Lona-projektet som startade 2017 och som är finansierat till 2021. Kommunen, Sweco och SLU jobbar tillsammans med inriktningen lokal naturvård.

– Syftet med det vi gör här är att påskynda etableringen av öring i Lillpiteälven. Det ska bli otroligt spännande att följa hur fiskarna rör sig i en ny miljö, säger Dan Evander och hukar sig i hällregnet invid betongbron.

Öringarna i projektet har fångats in vid Sikfors kraftstation där de letts in i en bassäng. De laxar som gått samma väg har sorterats ut och hjälpts vidare.

– Vi använder bara öring eftersom de är mer benägna att ändra sitt beteendemönster än lax är. Öringar går gärna upp i biflöden medan lax bara leker i huvudfåran. I framtiden vill vi gärna se öringen spridd i hela systemet, alltså i älvar, sjöar och biflöden från Koler till Svensbyfjärden.

När alla fiskar, sändarförsedda och följare (fiskar som fick följa med i flytten men utan sändare) var på plats i vattentanken gick färden till Yttersta. Där håvades de upp, lades i en transporttunna och hälldes försiktigt ut i det strömmande vattnet i Lillpiteälven.

Inom kort kommer öringen att starta sin lek och det blir fiskeförbud i älven. Den som skulle ha turen eller oturen att få en märkt fisk på kroken uppmanas att sätta tillbaka den i älven. Till våren är det dock fritt fram för öringfiske igen.

–  Om man får en sändarförsedd öring på kroken till våren är det bara att gratulera, säger Dan Evander.

PT PLAY Se mer på pt.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!