Matnyttigt om krisen kommer

Vad ska man tänka på vid kris och hur kan man förbereda sig? När det var krisberedskapskväll i Sikfors var frågorna många. Men byborna kan nog klara sig bättre än på många andra ställen.

"Var och en har ett eget ansvar att klara av kriser", poängterade Magnus Johansson, Civilförsvarsförbundet.

"Var och en har ett eget ansvar att klara av kriser", poängterade Magnus Johansson, Civilförsvarsförbundet.

Foto: Annika Lahti

SIKFORS2019-05-08 21:10

Krisberedskapsveckan pågår och på onsdagen fick Sikforsborna möjlighet att få information av Civilförsvarsförbundet. Broschyren "Om krisen eller kriget kommer" som alla fått i brevlådan kan skapa oro. Vi kan drabbas av exempelvis översvämningar, skogsbränder som slår ut samhällsfunktioner och terrorhandlingar.

– Man vill att medborgarna ska vara förberedda. Var och en har ett ansvar att klara av kriser, sa Magnus Johansson, Civilförsvarsförbundet som brukar åka ut och informera.

Han poängterade att kommunen inte kommer att gå in och hjälpa direkt vattnet försvinner. Hur lång tid ska man klara sig?, undrade en bybo.

– I början sa man att 72 timmar skulle man klara av att se till att mat och vatten fanns, men sen ökade det till en vecka och nu har man ingen bortre gräns. Om det kommer en solstorm kan det gå veckor innan strömmen är tillbaka.

Mat, värme, vatten, belysning, sömn och information är viktiga att kunna hantera vid kris. Bland de viktigaste var informationen.

– Utan den så vet ni inte hur länge exempelvis ett strömavbrott varar, sa Johansson och visade vevradion.

De 20-talet Sikforsbor på plats i Folkets hus var intresserade och ställde frågor. Det konstaterades att byn var en bra plats att bo på vid kris. Här finns älven, många har egen brunn och byn har ett eget kraftverk.

– Idag är vi mycket sämre rustade för kris jämför med för 30 år sedan, sa Magnus Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!