”Jag lever som tonåring i vårt samhälle år 2018. Det finns många människor på vår jord som brinner för en enstaka fråga, men jag brinner för många olika frågor i vårt upp och nervända samhälle”. Så inleder femtonåriga Matilda Vikström från Sikfors den text som publicerats i boken Tankar om vår tid, ett projekt av nätverket Läslov som vill uppmuntra ungdomar till läsning. Boken skickades till alla partiledare och berörda ministrar under valveckan.
Själv blev hon involverad i projektet genom sin svenskalärare, som gav hennes klass i uppgift att skriva varsin text som speglar deras tankar.
– Jag tänkte inte skicka in den till en början, men min lärare läste igenom texten och tyckte jag skulle göra det. Jag såg det mest som en kul grej, att få fram min åsikt, säger Matilda Vikström.
Några månader senare fick hon ett mejl om att hennes text skulle publiceras i boken, tillsammans med tretton andra ungdomar. Texterna handlar om allt från kaoset i hjärnan man kan känna inför gymnasievalet till kroppskomplex. Matilda Vikström valde att skriva om sina tankar kring samhällets orättvisa mot livmoderbärare och HBTQ-personer.
– Texten handlar om människors lika värde oavsett vilka de tycker om eller vilka de är, säger hon.
– Jag tycker det är viktigt att lyfta frågor som rör att våga vara och älska vem man vill. I dagens svenska samhälle får man det men det är fortfarande en lång bit kvar.
Just ”livmoderbärare” var ett väldigt medvetet ordval, och förklaringen är enkel:
– För alla som har livmoder är inte kvinnor, eller känner sig inte som kvinnor. Det är viktigt att få fram.
Till vardags uttrycker hon sig oftast via Instagram på kontot @tildisensinsta, där hon delar med sig av sitt liv.
– Jag föddes med ett rörelsehinder och jag vill dela med mig av positivitet och motivation. Det är egentligen inte för att jag själv behöver det, utan för att folk ska kunna se att man kan må bra och vara positiv även om man har det tufft ibland. Jag märker att många tycker synd om mig, det vill jag få bort från samhället.
– Men det blir ofta att allt jag gör kretsar kring mitt handikapp. När jag skrev texten till Läslov ville jag få fram en annan sida av mig själv, och jag tycker ämnet är jätteviktigt, säger Matilda Viktröm.
Hur känns det att politiker förhoppningsvis har läst din text?
– Det känns overkligt. Det är bra att de får veta det, och får se att det är många som bryr sig om de här frågorna. Och framför allt ascoolt!
Fotnot: Matildas text, och de andra, går att läsa här.