Videon är inte längre tillgänglig
Rekord i fjol och rekord i år. Den positiva trenden fortsätter, trots att det fanns farhågor om en dipp för laxen i år. Anledningen är att de laxar som vandrat upp i år bör vara frukten av de laxar som vandrade upp 2010 då bara 532 individer passerade fisktrappan i Sikfors.
– Cyklerna är ingen exakt vetenskap, men det känns väldigt bra att den positiva trenden fortsätter. Det går åt rätt håll, men det skulle behövas en nolla till bakom alla siffror om Piteälven ska få en stabil laxstam, säger Jan Isaksson, samordnare i Pite älv ekonomiska förening.
Den 2 oktober hade 2 006 laxar och 1 207 öringar passerat i fisktrappan. Det kan bli några fler innan trappan stängs den 15 oktober.
Jan Isaksson har länge efterlyst förbättringar vid Sikfors kraftverk och han ser positiva inslag i utvecklingen.
– Det behövs mer lockvatten vid trappan, då ökar uppgången, och där har det blivit bättre. Det har också betydelse från vilken lucka man spiller. Ett annat problem är att när det är lite vatten så går fisk mot utloppstunneln en bit ner i älven.
Att laxuppgången ökar handlar mycket om förändrade regler och fångstkvoter till havs, men också om samarbetet med Jävre byamän.
– I fjol hade vi ett avtal med Jävre byamän som stoppade fisket med fasta redskap på sju av byns 13 fiskeplatser. I år är det nio. Det är oerhört positivt, säger Jan Isaksson.
Att antalet öringar ökar är glädjande. För några år sedan var situationen alarmerande.
– Här är det främst lokala effekter som ger resultat. Tremetersgräns för nätfisket är viktigt och att vi löst in fiskeplatser.
Frågan är hur mycket öring som egentligen tas upp nedanför kraftverket. Det finns uppgifter om sportfiskare som som tar upp stora mängder öring i exempelvis Arnemark.
– Reglerna är tydliga, men självfallet kunde tillsynen vara bättre. Många följer nog reglerna, men tyvärr finns det alltid folk som inte gör det, säger Jan Isaksson.
Mycket arbete har gjorts ovanför kraftverket. Omfattande restaureringar efter flottningen, torrlagda delar har återkopplats till älvens vatten och mycket annat i syfte att underlätta för laxfiskarnas vandring och lek.
– Ambitionen är att varje älv ska få en egen förvaltning. Det är så stora variationer mellan de olika älvarna och på så sätt är det lättare att reglera och bygga upp livskraftiga stammar i respektive älv.
– Det finns många goda krafter, men det gäller att ha tålamod. Det tar tid, men går åt rätt håll, säger Jan Isaksson.