Länsstyrelsen avvaktar tills vidare

Det finns ingen slutdom för fiskvandringen förbi Sikfors kraftverk. Vilken påverkan EU-domen får är i nuläget osäkert.

Kritik. Ingemar Perä konstaterar att länsstyrelsen inte tycker att Sikfors kraftverk står för god ekologisk status och god bevarandestatus.

Kritik. Ingemar Perä konstaterar att länsstyrelsen inte tycker att Sikfors kraftverk står för god ekologisk status och god bevarandestatus.

Foto: Andreas Walitalo/Norrbottens media

Sikfors2018-02-22 16:59

Ingemar Perä, vattenhandläggare på länsstyrelsens miljöskyddsenhet, känner till EU-domen och han konstaterar att Sverige är skyldig att förhålla sig till den, men vilka konsekvenser den får låter han i nuläget vara osagt.

–  Vi har precis fått in Älvräddarnas anmälan, men inte hunnit titta på den. Det finns andra liknande anmälningar i landet och i Jämtland har man nog kommit längst. Jag skulle tro att vi måste ha någon form av nationell samverkan mellan berörda länsstyrelser, men i nuläget finns ingen vägledande dom, säger Ingemar Perä.

Hur kan det här påverka kraftverket i Sikfors?

– Det vet jag inte, men vi har ett pågående ärende om fiskvandringen. Skellefteå kraft anser att uppvandringen är avklarad, men vi tycker inte riktigt att nuvarande funktion fyller kravet på en väl fungerande uppvandring. Inte heller nedströmsvandringen är färdighanterad.

– Frågan om transport av lax ovan Storforsen är också olöst eftersom det inte görs.

I ett yttrande från i fjol skrev länsstyrelsen att ”Verksamheten i dagsläget inte lever upp till miljöbalkens allmänna hänsynsregler och heller inte de krav avseende god ekologisk status och god bevarandestatus som följer av Sveriges EU-rättsliga åtaganden, bland annat ramdirektivet för vatten” med slutsatsen att höga krav ska kunna ställas på verksamheten.

Kammarkollegiet angav i samma mål att kammartrappan i Sikfors kraftverk inte uppfyller kravet på BMT (bästa möjliga teknik) enligt ett yttrande från Havs- och vattenmyndigheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!