I över 40 år har paret odlat jordgubbar till försäljning i Sikfors. 82-årige Rolf Söderström har inga planer på att sluta.
– Nej, så länge våra två anställda fortsätter komma hit från Litauen så fortsätter vi, säger Rolf Söderström.
Han, hans fru Gun Fabricius och deras två anställda, jobbar heltid med bärodlingen från maj till september.
– till hösten tar vi semester och då åker vi till Cypern varje år, berättar Rolf Söderström.
Kön ringlar sig ut ur ladugården där försäljningsståndet står uppställt. Rolf Söderström har fullt upp med att sköta kassan och besvara telefonsamtal från plocksugna kunder. Gun Fabricius servar kunderna med kaffe och fika ute på gräsmattan.
I år har de marknadsfört sin affärsverksamhet med hjälp av Facebook. Men om det verkligen är nödvändigt, det är inte Rolf Söderström så säker på.
– Vi har alltid blivit av med det vi har. Det blir alltid gröna siffror i bokslutet i alla fall, säger han.
Mycket att lära
Det tar ungefär tre dagar innan nya jordgubbar mognar efter att raderna plockats av. Rolf Söderström har full koll på bärläget på odlingen. Han visar alla kunder fram till en plockbar rad.
– Snart får vi nog stänga ett par dagar så att jordgubbarna hinner mogna, säger han.
Skördetiden varar i ungefär en månad, även om det kan vara lite olika från år till år.
– I år var skörden en vecka sen jämfört med i fjol. Men jämför man med ett normalår så var den två veckor sen, berättar Rolf Söderström.
Det roligaste med att odla är att få se resultatet, tycker han. Men trots sin gedigna erfarenhet så känner han att han har mycket kvar att lära.
– Det är oerhört mycket man inte kan ännu. Det dyker upp nya problem varje år. Men i år har allt gått bra, säger Rolf Söderström.
Utöver jordgubbar odlar paret även potatis och svartvinbär. De trivs när det är liv och rörelse på gården.
– Vi odlar för att folk ska komma och plocka. Sen mår man ju så bra av att jobba, säger Rolf Söderström.