Kraftbolag fåordig om kritiken – avvaktar miljöprövning

Skellefteå kraft, som äger Sikfors kraftverk, är fåordig om Sikfors FVO:s kritik om bristerna i fiskvägarna vid kraftverket. Kraftbolaget vill i stället vänta in den kommande miljöprövningen.

Susanne Öhrvall vid Skellefteå kraft menar att de bästa anpassningarna ska göras för Sikfors.

Susanne Öhrvall vid Skellefteå kraft menar att de bästa anpassningarna ska göras för Sikfors.

Foto: Pressbild/Leif Andersson

Sikfors2023-03-26 18:45

– Jag kan inte uttala mig så mycket om det. Däremot är det ju så att andemeningen, då vattenkraftverket ska få nya miljövillkor, är att vi ska hitta de bästa miljöanpassningarna för Sikfors kraftverk, och genomföra dem, säger Susanne Öhrvall, affärsenhetschef på Skellefteå Kraft, och fortsätter:

– Vi kommer att tillsammans titta på förutsättningarna runt alla vattenkraftverk och vattendrag. Hur fungerar ekologin här och hur ska vi kunna göra förbättringar och vad skulle det i så fall innebära. Vi behöver titta på vad som är den bästa lösningen för Sikfors, och det behöver inte bara vara en lösning utan det kan vara flera åtgärder som behövs.

Under en 20-årsperiod ska alla vattenkraftverk i Sverige få nya miljövillkor och tanken var att prövningsprocessen för Piteälven, där Sikfors kraftverk ingår, skulle starta i september i år. Men hela processen är uppskjutet ett år av regeringen på grund av elkrisen. Skellefteå kraft, som alltså äger vattenkraftverket i Sikfors, menar att pausen var nödvändig. Däremot hoppas Susanne Öhrvall att regeringen utnyttjar tiden för att göra nödvändiga förändringar

– Det viktigaste som jag tycker är vad som händer under själva pausen, vad man från regeringens sida passar på att göra. Vi har påbörjat miljöprövningen vid andra vattendrag, som varit tidigare ute än Piteälven, och vi såg då att det inte föll ut som lagstiftarna hade tänkt sig, säger hon.

Enligt Susanne Öhrvall vid Skellefteå kraft handlar det bland annat om att de nya miljövillkoren riskerar att orsaka ett större produktionsbortfall än 1,5 TwH som lagstiftarna har beslutat om. Vattenkraften står för drygt 40 procent av Sveriges totala elproduktion, och det skulle kunna få konsekvenser för energisystemet om mer än riktvärdet försvinner.

– För oss är det viktigt att man gör rätt åtgärder på rätt platser för det får inte bli skador på reglerbarheten i energisystemet. Sedan är det också beslutat om en process där vi ska samverka med länsstyrelsen inför inlämnandet till domstolen. Det här skulle förenkla processen, men det har inte heller fallit väl ut.

– Det vi hoppas med pausen är att regeringen gör förändringar så att omprövningarna blir smidigare och bättre då man väl sätter igång igen, säger Susanne Öhrvall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!