Historien kommer till liv vid Sikfors gamla kraftverk

1990 drogs handsbromsen i för sista gången i Sikfors gamla kraftverk. Men minnena från Norrbottens första större kraftverk lever fortfarande kvar. PT följde med guiden Erik Lundström på en historisk rundtur.

Enligt Erik Lundström har ingen som arbetat vid kraftverket drabbats av cancer, trots magnetfälten som skapades här.

Enligt Erik Lundström har ingen som arbetat vid kraftverket drabbats av cancer, trots magnetfälten som skapades här.

Foto: Robert Lundberg

SIKFORS2015-08-07 05:00

Likt en ljusrosa rosenkvarts ligger det den pampiga gamla kraftverksbyggnaden intill strandkanten nedanför järnvägsbron i Sikfors. Som barn sprang Erik Lundström över den dåvarande träbron, som förband kraftverket med byn, med unikalådor till sin pappa som arbetade vid kraftverket. Det öronbedövande mullret från generatorerna gjorde det omöjligt att prata med varandra inne i byggnaden.

– Kraftverket är byggt i funkisstil. Han som projekterade byggnaden i början av 1900-talet hade besökt Amerika. Han ritade först upp själva innehållet i kraftverket, sedan lade han till skalet, berättar Erik Lundström.

1912 stod kraftverket färdigt att tas i bruk. Då stod Karlshälls pappersmassafabrik i Luleå och väntade på att få ström från kraftverket. Först fem år senare gjorde funkisstilen entré i övriga Sverige.

Byggnaden K-märkt

– Faktum är att det här är det enda kraftverket i Sverige som är byggt på det sättet. Det vanligaste är att ställverket är placerat en bit bort i från turbinerna och generatorerna. Men här är allt samlat under samma tak, berättar Erik Lundström och fortsätter.

– Det här bygget var oerhört betydelsefullt för Sikfors som by. På den tiden hade folk aldrig hört talas om elektricitet.

Komponenterna tillverkades av företaget Karlstads mekaniska för Asea, som bildade entreprenörbolaget Kreuger och Toll. Entreprenörbolaget uppförde kraftverket och komponenterna fraktades med tåg till Älvsbyn.

– Därfrån fick hästar dra. Vilken väg de tog och hur de bar sig åt är dock oklart, men det är helt fantastiskt att de kunde bygga det här på 15 månader. Utan grävmaskiner och byggkranar, säger Erik Lundström.

Den enda maskin som fanns att tillgå var en ångdriven generator som försåg arbetsplatsen med belysning, så att arbetet kunde fortgå även vintertid.

Huset är i dag K-märkt och innandömmet är bevarat precis så som det såg ut när det på 1950-talet arbetade 35 man vid kraftverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om