Flera hinder för Piteälvens fiskepotential

De svaga lax- och öringsbestånden i Piteälven växer men fortfarande är det många hinder på vägen. Sportfiskaren Johan Stenvall hoppas att tjuvfisket upphör och att folk börjar respektera de viktiga reglerna.– Många tar upp allt de får. Vill man ha ett växande bestånd måste man värna om fisken, säger han.

SIKFORS2013-08-31 06:01

Antalet havsöringar i Piteälven har sakta men säkert ökat de sista 15 åren. 1999 vandrade 44 fiskar uppför trappan vid Sikfors kraftverk. Rekordåret 2012 låg siffran på 798 havsvandrande öringar, 360 fler än året dessförinnan.

Även laxvandringen har ökat från 550 fiskar 2006 till 1400 förra året.

– Det blir allt mer fisk i älven men det är ändå för lite för att ta upp så mycket fisk som det verkligen görs där. Öringsbestånden är definitivt inte stabila, säger Johan Stenvall, 23 år.

Släpper tillbaka fisk

Han sätter på en wobbler och puttrar sakta uppströms från stryckan ovanför Arnemark mot Sikfors. Med jämna mellanrum ser vi ryggfenor som bryter vattenytan men förutom några hugg är det ingen som fastnar på kroken. Under färden möter vi sex andra fiskare.

– Som mest har jag fått 15 öringar på en dag men alla troféfiskar har jag fått slita för. Det handlar om hur många timmar man lägger ned, säger han och konstaterar också att vattnet är för varmt för riktigt bra fiske nu.

Sikforsbon har fiskat här sedan barnsben och jobbar nu heltid med sin hobby på Nymans fiske och fritid i Piteå. Den största lax han har fångat i Piteälven vägde 16 kilo och den största öringen 5,9 kilo.

– De fiskar jag är mest stolt över att ha fångat är de jag har släppt tillbaka. Stora fiskar producerar mest yngel och de ska man inte ta upp, säger Johan Stenvall.

Respekterar inte reglerna

I ungdomens dagar tog han upp fiskar men idag släpper han tillbaka den stora merparten. Därför är det med sorg han ser hur andra fiskare behandlar bestånden i älven.

– Det har blivit mycket mer fiskare under senare år och jag har sett många som tar upp allt, från smått till stort. De bryr sig inte om reglerna.

Öringsbeståndet i Norrbottenskustens älvar räknas som svagt och från den 1 juni i sommar införde havs- och vattenmyndigheten begränsningar i sportfisket. Endast öring som är mellan 30 och 45 centimeter får behållas och uttaget begränsas till en fisk per dag och fiskare. För lax är minimimåttet 50 centimeter och endast en per dygn får plockas upp.

Rycker lax

– De nya reglerna verkar mest förarga folk som inte får ta upp fisk som de brukar göra. Det är förjäkligt att de ens resonerar så. Bestånden är känsliga och vill man fylla frysen är det bättre att köpa fisk i butiken.

Det som stör honom ännu mer är personerna som kastar ned stora trekrokar med sänken och rycker lax nedanför kraftverket.

– När jag var yngre hittade vi krokarna på botten och i sommar har jag hört att det har varit många på nätterna och ryckt lax. För varje lax de får upp har de slitit sönder tio stycken.

Johan Stenvall dömer inte dem som någon gång tjuvfiskat i unga år och konstaterar att ”alla har vi varit barn”. Men att vuxna människor använder förkastliga metoder för att få fisk är bortom hans förståelse.

– Riktiga fiskare gör inte sånt.

Efterfrågar fiskebevakare

Efter två timmar i båten får Johan Stenvall äntligen ett riktigt napp. En liten silverglänsande öring krokas av i båten och dagens enda fångst släpps sedan tillbaka. Enligt honom har Piteälven potential att bli en sportfiskeälv och nämner Byskeälven som en förebild.

– Det behövs fler eldsjälar och minskat fiskuttag för att bestånden ska bli nog starka för det. Det behövs också fler tillsyningsmän som ser till att reglerna följs. Som det är nu är det ingen risk att åka dit. Det finns bara en fiskekontrollant i fyrkanten och han hinner inte vara överallt.

Årets uppgång i Piteåälven har börjat bra. Fram till den 4 augusti hade 429 havsöringar och 709 laxar vandrat uppför trappan. Bland annat en rekordstor öring på 111 centimeter. När PT stannade till vid kraftverket fredagen den 25 augusti hoppade lax efter lax upp mot den starka strömmen vid dammöppningen. Vid turbinutsläppet kunde vi skymta tiotals laxar men i trappan var aktiviteten obefintlig.

– Jag vet hur mycket fisk som finns nere i Sikfors men som inte hittar vägen upp, säger Johan Stenvall.

För lite vandringsvatten

Jan Isaksson, projektsamordnare på Pite älv ekonomisk förening, bekräftar problemet.

– Laxen går mot starkaste strömmen i utskoven vid dammen. Vi skulle önska att det var mer vatten i själva trappan för att locka fisken in i trappans första del på ett bättre sätt. När de väl kommer in verkar trappan fungera bra. Öringen går inte lika stenhårt mot hårdaste strömmen utan verkar söka mera i området nedströms dammen och hittar ingången till trappan bättre än vad laxen gör.

Han välkomnar de skärpta fiskereglerna i älven och begränsningarna för yrkesfisket vid kusten.

– Om fisketrycket på den vandrande fisken minskar skulle vi i framtiden kunna bedriva en sportfisketuristisk verksamhet med mycket bättre kvalitet än idag i Piteälven. Långsiktigt skulle en sån utveckling vara positiv för sportfiskare, fiskerättsägare och företag inom besöksnäringen. Som det ser ut nu är det alldeles för litet antal vuxna fiskar som vandrar upp i älven för att vi ska kunna erbjuda ett långsiktigt hållbart fiske av riktigt god kvalitet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om