Sedan 2012 har trenden varit positiv för laxen och i fjol passerade för första gången fler än 2 000 laxar fisktrappan i Sikfors. Men nu är trenden bruten. Än finns det förvisso tid för lax att gå upp, men den 17 september hade bara 1 441 individer passerat trappan.
– Det är en rejäl besvikelse och det känns lite bekymmersamt. Det vi sett är att uppvandringen startat sent i år. Först vecka 30 tog det fart, men nu är det trögare och så här sent på säsongen brukar inte så mycket lax gå upp, säger Jan Isaksson, samordnare för Pite älv ekonomiska föreningar.
Vad tror du att det beror på?
– Det har varit höga flöden i älven och när det spills över dammluckorna så står laxen och hoppar där. Det konkurrerar med lockvattnet vid fisktrappan.
Jan Isaksson påpekar också att en del fisk, men hur många vet ingen, står kvar vid utloppstunneln längre ner vid campingen.
– Om laxen blir stående länge så minskar benägenheten att vandra. Det är möjligt att en del då väljer att leka i Arnemarksstryckan eller i Borgforsälven, men det blir inte riktigt samma sak.
Jan Isaksson anser att kraftverket är en broms, trots fisktrappan.
– Vi försöker påverka Skelleftekraft så mycket vi kan. Det bästa vore att bygga om den, men det kostar förstås en del pengar.
Piteälven är en relativt liten laxälv och självfallet får ett bortfall på mer än 500 individer jämfört med i fjol konsekvenser. Samtidigt kan den försämrade uppgången delvis ha att göra med de relativt dåliga laxåren 2010 och 2011.
– Så är det. Laxen har en livscykel från lek till uppvandring som sträcker sig över några år. Nu kan vi bara hålla tummarna för att nästa år blir ett bättre år.
En positiv trend är att Jävre byamän avsagt sig flera fiskeplatser. I år handlar det om 10 av 13 fiskeplatser.
– De är framsynta och förstår vikten av laxuppgång i älven. Som det är nu är älvmynningen relativt ren från fasta fiskeredskap.
Negativt för lax, men desto positivare för havsöringen. Den 17 september hade 1 528 individer passerat Sikfors. I fjol handlade det om drygt 1 200 havsöringar.
– Den har ett annat beteende och ställer sig inte som laxen nedanför dammluckorna. Det har på senare jobbats intensivt för att rädda havsöringen. Tremetersgräns för nätfiske, inlösen av fiskeplatser och restaurering av lekområden i de övre delarna av Piteälven har gjort sitt. Det är oerhört positivt, säger Jan Isaksson.