När Ted Oskarsson och Yohanna Alaluusua köpte gården i Skomanskälen för knappt två år sedan, planerade de att driva gården som ett kvighotell på ungefär samma sätt som förra ägarna Dick och Nina Olovsson gjort. Tanken var att börja med mjölkkor inom fem år. Men trots svåra tider för mjölkbönder står nu 35 kor i ladugården.
– I maj köpte vi korna, då hade det bara gått en månad från fundering till beslut, säger Yohanna Alaluusua och påpekar skrattande att man nog måste vara lite galen för att vara i den här branschen.
De pekar på flera tursamma omständigheter som gjort att de klarat omställningen att komplettera kvighotellet med mjölkkor.
– Dels så är vi lyckligt lottade som har en sådan mentor och "hustomte" som Dick Olovsson som ägt gården. I köpet ingick tusen arbetstimmar av honom så han hjälper oss med allt möjligt, säger Ted Oskarsson och fortsätter:
– Vi hade också turen att få nys om att Stensgården i Nystrand skulle lägga ner mjölkproduktionen. De hade en jättefin besättning som vi fick köpa i samma veva som en inhyrd kund skulle ta hem sina kvigor härifrån så att korna fick deras platser.
Yohanna tillägger att de köpt redskap och annat av Dick och Nina Olovsson allt eftersom de haft råd, vilket också varit en förutsättning för att klara kostnaderna.
– Jag vill verkligen rekommendera äldre bönder som funderar på att sälja att ta råd av Dick och Nina, säger Ted Oskarsson.
För att försäkra sig om att försörjningspusslet ska gå ihop hyr Ted även ut sig själv till andra bönder på entreprenad.
– Jag har kört gödselspridare, såmaskin och rundbalspress men även byggt vindskydd till andras djur.
De, som Ted Oskarsson uttrycker det, hutlösa konstgödselpriserna har dock gjort att paret fått skjuta på flera investeringar.
– Vi planerar att bygga en ny ladugård, men vi skjuter på det, förmodligen flera år. Vi skulle också behöva en bättre traktor.
Han påpekar att konstgödsel gått upp från 2.78 per kilo ifjol till 7.40 och att dieselpriset stigit med en fjärdedel.
– Att köpa konstgödsel är som att köpa vitt guld, vi behöver 40 ton per år till vår mark. Om vi inte haft kvar ungefär hälften av gödslet från ifjol så hade vi nog varit tvungna att skicka iväg några kor. Vi har haft tur på många sätt men bönder som redan har det tufft får nog stänga till sommaren, säger han.