Bondeparet vågar satsa på mjölkkor

Trots tuffa tider har bondeparet i Skomanskälen modet att starta mjölkproduktion. Så nu står Kråkan, Hedvig, Maggan, Greta och Svala sedan en tid i sina bås i Ted Oskarssons och Yohanna Alaluusuas ladugård.

Yohanna Alaluusua och Ted Oskarsson har köpt in 35 mjölkkor trots tuffa tider. "Man måste vara lite galen för att vara i den här branschen", säger Yohanna.

Yohanna Alaluusua och Ted Oskarsson har köpt in 35 mjölkkor trots tuffa tider. "Man måste vara lite galen för att vara i den här branschen", säger Yohanna.

Foto: Catrin Renlund

Sikfors2022-01-14 21:30

När Ted Oskarsson och Yohanna Alaluusua köpte gården i Skomanskälen för knappt två år sedan, planerade de att driva gården som ett kvighotell på ungefär samma sätt som förra ägarna Dick och Nina Olovsson gjort. Tanken var att börja med mjölkkor inom fem år. Men trots svåra tider för mjölkbönder står nu 35 kor i ladugården.

undefined
"Jag gillar ju kor jag, Svala är också så väldigt snäll", säger Ted Oskarsson och kelar med sin favorit.

– I maj köpte vi korna, då hade det bara gått en månad från fundering till beslut, säger Yohanna Alaluusua och påpekar skrattande att man nog måste vara lite galen för att vara i den här branschen.

undefined
"Livet som bonde är spännande. Förutom att sköta djuren och marken ska man vara mekaniker, företagare och ekonom", säger Yohanna Alaluusua.

De pekar på flera tursamma omständigheter som gjort att de klarat omställningen att komplettera kvighotellet med mjölkkor.

undefined
Gården i Skomanskälen inhyser allt från kalvar till dräktiga kvigor och för en tid sedan kompletterades besättningen med kor.

– Dels så är vi lyckligt lottade som har en sådan mentor och "hustomte" som Dick Olovsson som ägt gården. I köpet ingick tusen arbetstimmar av honom så han hjälper oss med allt möjligt, säger Ted Oskarsson och fortsätter:

undefined
Den storörade kon Kråkan är från en riktigt gammal stam av hög kvalitet, enligt Yohanna och Ted.

– Vi hade också turen att få nys om att Stensgården i Nystrand skulle lägga ner mjölkproduktionen. De hade en jättefin besättning som vi fick köpa i samma veva som en inhyrd kund skulle ta hem sina kvigor härifrån så att korna fick deras platser.

undefined
Småkalvar på tillväxt.

Yohanna tillägger att de köpt redskap och annat av Dick och Nina Olovsson allt eftersom de haft råd, vilket också varit en förutsättning för att klara kostnaderna.

– Jag vill verkligen rekommendera äldre bönder som funderar på att sälja att ta råd av Dick och Nina, säger Ted Oskarsson.

undefined
Innehållet i mjölktanken har ökat från 1 000 kilo till 1 800 kilo sedan första hämtningen i maj.

För att försäkra sig om att försörjningspusslet ska gå ihop hyr Ted även ut sig själv till andra bönder på entreprenad.

– Jag har kört gödselspridare, såmaskin och rundbalspress men även byggt vindskydd till andras djur.

undefined
Yohanna och Ted väntar själva tillökning snart och treårige sonen Mikko ska bli storebror. "Jag arbetar inte med djuren nu för jag kan inte riskera att bli sparkad", säger Yohanna.

De, som Ted Oskarsson uttrycker det, hutlösa konstgödselpriserna har dock gjort att paret fått skjuta på flera investeringar.

– Vi planerar att bygga en ny ladugård, men vi skjuter på det, förmodligen flera år. Vi skulle också behöva en bättre traktor.

undefined
"Att ha kvighotell innebär att ständigt flytta djur allt eftersom de växer", säger Ted Oskarsson.

Han påpekar att konstgödsel gått upp från 2.78 per kilo ifjol till 7.40 och att dieselpriset stigit med en fjärdedel.

– Att köpa konstgödsel är som att köpa vitt guld, vi behöver 40 ton per år till vår mark. Om vi inte haft kvar ungefär hälften av gödslet från ifjol så hade vi nog varit tvungna att skicka iväg några kor. Vi har haft tur på många sätt men bönder som redan har det tufft får nog stänga till sommaren, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!