Årets röda gubbar försenade av vädret

Hos jordgubbsodlarna Rolf Söderström och Gun Fabricius lyser jordgubbarna med sin frånvaro. Sommarens väder har försenat skörden, men den första röda gubben har nu hittats.

GRÖNA GUBBAR. Det är mest gröna gubbar.

GRÖNA GUBBAR. Det är mest gröna gubbar.

Foto: Linda Sundström

SIKFORS2017-07-09 05:00

Sommarens kalla väder har försenat den lokala jordgubbsskörden.

– Den optimala temperaturen är 18-25 grader, förklarar Rolf Söderström, jordgubbsodlare i Sikfors.

Han och Gun Fabricius har många gröna gubbar än så länge.

– Förra året började jordgubbarna skördas den åttonde juli, men i år blir det senare. Jag tror att det kan bli till helgen, säger han.

Paret går bland raderna av plantor och letar bland de gröna bladen.

– Jag har sett en jordgubbe, som börjat bli röd, men jag kommer inte ihåg var, säger hon.

Till slut hittar de den. Rolf Söderström visar upp årets första jordgubbe.

Förberedelserna började den tionde maj. Förra årets plast plockades bort för att sedan ersättas med ny som ska skydda jordgubbarna. Efter det sattes 20 000 plantor av tio olika sorter under fem dagar.

– Vi har mycket av sorterna polka och zephyr, säger Rolf Söderström.

Nu sker ett konstant arbete med ogräsrensning och bevattning fram till den efterlängtade skörden. Vid plockningen stannar kunderna ofta och dricker kaffe.

– Det kommer många nya och unga familjer. Det är roligt, säger Gun Fabricius.

Sommarens väder bekymrar dem inte. Förr i tiden var det vanligt med skörd i mitten av juli, menar Rolf Söderström som odlat jordgubbar sedan 1972.

– Man kan inte göra så mycket åt vädret. Det var värre förra året när jordgubbarna tog slut på en gång, säger Gun Fabricius.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om