Äppelträden är Ronalds passion

Snön håller på att smälta bort och det börjar bli dags att påta i trädgården. Buskar och äppelträd ska beskäras och vill man ge sig på en större utmaning kan man ge sig in i ympningens fascinerande värld.

Ronald Karlsson upptäckte en dubbel äppelblomma på ett av sina äppelträd, vilket är mycket ovanligt.

Ronald Karlsson upptäckte en dubbel äppelblomma på ett av sina äppelträd, vilket är mycket ovanligt.

Foto: Privat

SIKFORS 2010-05-05 06:00
Många är de som besviket upptäcker att det vackra äppelträdet har dött under vintern. Men hos Ronald Karlsson, 74, i Sikfors, verkar alla 80 äppelträd ha klarat vintern.
Sandblandad jord
Han titulerar sig pensionerad trädgårdsmästare och har jobbat som rådgivare vid länsstyrelsens lantbruksenhet. För sju år sedan tog han sina träd med sig och flyttade från Långnäs till Sikfors.
- Ja, mina träd ville jag ta med mig eftersom mitt största intresse är trädgård och särskilt äppelträd, säger han.
Ronald Karlsson beskär, sköter och ympar sina äppelträd på bästa sätt. Han berättar att jordmånen är viktig för att klara sina äppelträd. Lämpligast är att ha en hög halt av sand blandad med kompostjord eftersom tung, lerhaltig jord gör att jorden är kall längre och fördröjer växtperioden.
När man ska plantera ett äppelträd ska gropen för trädet vara cirka 60 centimeter djup och 1,5 meter bred. Lägg gärna makadam i botten. Sedan fyller man gropen med jord och ställer trädet så att rothalsen kommer minst 10 centimeter ovanför marknivå. Det ska bildas en kulle runt trädet när man fyllt klart.
Hur mycket man ska vattna efter plantering beror på vilken typ av jord man har, men generellt vattnar de flesta för lite. Har du lerig, fuktig jord ska du vattna mindre än om du har sandblandad jord.
Flera sorter i samma träd
Man ska inte beskära det nyplanterade trädet samma år som man planterat det. Första växtsäsongen behöver det sina blad för att ge energi till rotetableringen. Om du planterar på hösten låter du trädet stå orört våren därpå, och beskär alltså 1,5 år efter plantering.
Ympning av äppelträd är kanske inte något som gemene man ger sig på, men efter PT:s besök hos Ronald Karlsson ter sig ympning inte alltför svårt. Och varför nöja sig med en enstaka sort när man kan mångdubbla smakupplevelserna i ett och samma träd?
Ronald visar ett äppelträd som vid en första anblick liknar en julgran, förutom att namnetiketter pryder grenarna istället för julgranskulor. Grundstammen är ett ryskt äppelträd, Borgovskoje, som blivit "mamma" till tolv ympar, bland andra äppelsorterna Rödluvan, Discovery, Gyllenkroks astrakan och Mantet. Dessa ska så småningom ge Ronald både blomsterprakt och varierande smakupplevelser från tolv sorters äpplen.
FAKTA Ympning
Ympning är när en främmande växtdel planteras in i en liknande växt. Det är en av metoderna som används vid växtförädling av exempelvis äppelträd, päronträd och plommonträd. Ingreppet kan ske var som helst på växten och ger möjligheten att få fler sorters äpplen i samma träd. Det används även då man vill ändra egenskaperna hos vissa buskar och då få rosor, krusbär eller vinbär på stam. Den växt vars rot används som underlag för ympning kallas rotstock eller ympbärare.
Källa: Wikipedia
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om