(S)amtal om valförlusten

Media ger en felaktig bild av läget inom sjukvården och socialdemokraterna har också ägnat sig mer åt strukturer och system än att se människorna.

14 april 2019 14:43

Ovan sades vid en diskussion om varför Socialdemokraterna förlorade makten vid höstens regionval där S fick 29,7 procent av rösterna. Norrbottens sjukvårdsparti gick i koalition med Centern och Moderaterna och med 48 procent av rösterna kunde de säkra 37 av totalt 71 mandat i regionfullmäktige.

Förlusten togs upp vid ett seminarium vid S distriktskongress på Storforsen hotell. Riksdagsledamot Hannah Bergstedt frågade Johannes Sundelin, Yvonne Stålnacke och Anders Öberg, oppositionsråd, om hur S kunde tappa makten och hur tar partiet tillbaka den?

Hannah Bergstedt konstaterade att vårdfrågan hamnade i bakvattnet i valet och varför var det inte viktigast för S?.

Anders Öberg sade att mediabilden av länets sjukvård inte alltid stämmer överens med hur det ser ut i verkligheten.

– Är media ansvariga för förlusten av tillit till partiet? undrade Hannah Bergstedt.

Den frågan rundade Öberg med att:

– Vi har ägnat oss mer åt strukturer och system före människorna och vården har ändrat innehåll. Vi förstår inte det, sade S oppositionsråd.

Yvonne Stålnacke sade att det inte är så lätt att föra diskussioner mellan partimedlemmar om sjukvården.

– När jag arbetade med strukturfrågor var strukturfrågorna det svåra i arbetet. Det var att möta partimedlemmarna i ett läge där det var viktigt att hålla ihop partiet, sade hon.

Johannes Sundelin sade att det är viktigt att frågorna är rejält förankrade i arbetarekommunerna och att det är där det ska pratas.

– Vi ska inte föra dialogen i media.

Under diskussionen kom också synpunker på saker S inte lyckats lösa. Dit hör som det sades, dålig tillgänglighet för patienterna, det saknas kompetenser och att S-styret inte lyckats med att ta hand om de gamla som behöver vård.

– Det ska vara självklart att man ska kunna få komma till sjukvården samma dag man söker den, sade Sundelin.

Här berömde han den lättakut som startat vid Piteå hälsocentral.

Johannes Sundelin som själv varit sjuk berättade att under hans period gjorde han 38 besök och fick möta nio olika läkare. Han efterlyser att vårdkedjan måste hållas ihop på ett mycket bättre sätt.

Det sades också i samtalet att den offentliga sjukvården inte har hängt med i digitaliseringsvågen där exempelvis ungdomar vill söka vård på ett helt annat sätt än äldre

Hanna Bergstedt tog upp tråden hur vinna tillbaka förtroendet?

– Vi har större muskler att leda en verksamhet än att vara i opposition, sade hon.

Anders Öberg sade:

– Vi ska peka på vår politik. Receptet är att prata mer och våga backa varandra.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tommy Norin 0911-645 00