Samtyckeslagen i sexbrottslagstiftningen har stötts och blötts i många år, men nu är den här. Sex kräver ett tydligt ja, och det finns också ett nytt oaktsamhetsansvar vid till exempel våldtäkter. Straffen för grov våldtäkt mot barn höjs från fängelse i fyra år till fem år.
Vissa av de ensamkommande unga som skulle ha fått lämna landet på grund av att de fyllt 18 får nu stanna, om de går i gymnasiet. Ändringen har orsakat stort ståhej – få tycker att den är riktigt bra, ändå var det den som partierna till slut kunde enas om.
Brottsoffer ska få bättre stöd – målsägarbiträdet ska uppfylla särskilda krav, och får inte bytas ut hur som helst längre. Offer för förföljelse och trakasserier ska också få bättre skydd. De som belagts med kontaktförbud ska i fortsättningen kunna övervakas bättre, bland annat genom elektronisk fotboja.
För att skydda utsatta människor från att utnyttjas införs hårdare regler vid människohandel, och ett nytt brott, människoexploatering, införs.
Reglerna för kameraövervakning ändras, så att det blir lättare att få tillstånd till övervakning, och terroristlagen har setts över.
På skolområdet görs flera förändringar, bland annat i det strategiska arbetet. Förändringarna syftar till att fler ska fullfölja gymnasiet, och att nyanlända ska uppnå behörighet till gymnasiet. Prao görs återigen obligatoriskt, och för vissa elevgrupper införs studiestöd för att även äldre elever ska kunna fullfölja gymnasiet. Likaså får akademiker som utbildar sig till lärare ett särskilt studiestöd då de går ämneslärarutbildning för att fler ska vilja arbeta i skolan.
Det finns också några nya förbud som börjar gälla nu. Uran får inte utvinnas längre, reglerna för tillträde till skyddsobjekt skärps och kommuner får möjlighet att stoppa terrängkörning i vissa områden. Plastpartiklar förbjuds i kosmetika, och 18-årsgräns införs för solarier.
Rättad: En tidigare version av texten innehöll en felaktig brottskategori angående straffhöjningen vid grov våldtäkt mot barn. (TT)