Unga traktorförare är populära torvbrytare
De kan ha Arvidsjaurs skitigaste jobb. Ungdomarna på Saltmyrans torvtäkt tar tre steg in i traktorn och ett stort kliv ut i arbetslivet.- Torrt ska det vara, då får man stå ut med skiten, säger Johan Lundmark.Det dammar när lastmaskinen river upp torven och fyller det 14 kubikmeter stora lastbilsflaket som sedan tippas på stacken. Det är varmt och torrt och maskinerna går dygnet runt för att hinna med. Målet är att bryta 100 000 kubikmeter torv och strax före midsommar är den bästa perioden att riva upp det fossila bränslet på. Regn och fukt kan förstöra hela skörden.
Johan Lundmark har gått klart andra året på grävlinjen i Arvidsjaur och fått sitt första grävmaskinsjobb på Saltmyran. "Det gäller att våga fråga och visa upp sig", säger han.
Foto: Joel Gustafsson, Nyheter i Norr
SCA har rättigheterna att bearbeta marken, entreprenörerna A-torv gör jobbet åt dem. Av 18 anställda torvarbetare är sju stycken skolungdomar som fått sommarjobb.
Arvidsjaurs skitigaste jobb
Elever från fordons- och grävprogrammet är attraktiva och boende i närområdet har förtur. 18-årige Johan Lundmark från Arvidsjaur läste klart andra året på grävprogrammet. Han är glad att han har fått jobbet.
- Då får man stå ut med lite skit. Ingen har skadats av det, säger han.
Grävmaskinen står längst upp på torvstacken. Torvdammet river i ögonen när han kör fram och tillbaka för att packa högen som traktorerna ständigt fyller på. Johan tar en klunk ur vattenflaskan och torkar svetten från ansiktet.
Arbetarna på Saltmyran kan ha Arvidsjaurs skitigaste jobb.
- Smutsen blåser man bort. Jag vill inte förstöra tvättmaskinen, säger Johan Lundmark
Trots att hytten rengjordes dagen före ligger torven tjock på grävmaskinens golv.
- När det är torrt kan det vara hur skitigt som helst. Dammet kommer in i hytten.
Stort ansvar
Tillsammans med sin klasskamrat Christoffer Fransson från Sorsele, som bor i en husvagn på torvområdet, jobbar de förmiddagsskift på stackningen.
De är glada att A-torv väljer yngre förmågor och att SCA utvidgar torvtäkten.
- Ungdomar måste få jobba. Ungdomsarbetslösheten är stor i dag och det är bra att de satsar på oss, säger Johan Lundmark.
En stor del av det ansvaret ligger på ungdomarna, enligt honom.
- Vill du jobba i det här yrket finns det jobb. Det gäller att fråga och visa upp sig, inte sitta hemma och vänta på att någon ska ringa.
Torvarbetare som har arbetat i 27 år jobbar sida vid sida med
17-åriga killar. Erfarenhet blandas med ungdomlig nyfikenhet när de harvar runt i traktorerna.
Jonatan Forsgren, 19 år från
Skellefteå, tycker att det är ont om jobb i hemstaden. Han vill fortsätta arbetet på Saltmyran så länge han är kvar i Norrland.
- Det är trevliga arbetskamrater och det är kul att köra traktor och maskiner.
Arbetsledaren Per Granberg svänger förbi killarna som jobbar med stackningen. Den fyrhjulsdrivna pickupen ser ut att ha genomlevt ett skyttegravskrig.
- Ibland har man funderat på om man är svetsblind, men det är torvdamm, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!