Det är två kartonger med gott och blandat som Katharina Johansson och Marianne Bergkvist lyfter ut ur bilen.
Den gemensamma nämnaren är att samtliga böcker är utgallrade från Piteå stadsbibliotek. Nu ska de få nytt liv.
Samtliga särskilda boenden i Piteå kommun har tillfrågats och sex har nappat på idén om ett eget litet bibliotek.
– Det är ett ständigt pågående projekt att rensa ut böcker. Under en period har vi dessutom behövt köpa in fler böcker än vanligt, eftersom transporterna mellan biblioteken i länet legat nere. Nu när den är igång kan vi gallra ut en del dubletter och så vidare, säger bibliotekarien Marianne Bergkvist.
Tidigare har personalen hittat olika sätt att göra sig av med gallrade böcker. En del läggs ut på bokbord till försäljning medan andra ingår i bokgranen till jul som sedan plundras.
– Vi har diskuterat det en hel del i personalen och idén med att ge en del av böckerna till olika boenden känns som en fin sak, säger biblioteksassistenten Katharina Johansson.
Manisa Teerak Lundström, som jobbar på Rosågränd i Rosvik, möter upp utomhus i arbetskläder och visir.
– Det är trevligt med bokgåvan. Många här läser mycket, både tidningar och böcker, säger hon.
Förutom boendet i Rosvik får Källbogården, Mogården, Munkberga, Roknäsgården och Ängsgården bidrag till ett minibibliotek.
– Från de olika boendena har de fått önska olika genrer. Vissa har till exempel önskat att barnböcker ska finnas med. Då kan de boende läsa dem tillsammans med barnbarn när besöksförbudet hävs i framtiden. Bilderböcker kan också vara bra för personer med demens, säger Katharina Johansson.
I laddningen med sextiotalet böcker till Rosågränd återfinns bland annat en bok om antikviteter med fina bilder.
Projektet är en del i bibliotekets satsning på att nå personer som inte kan ta sig till biblioteket.
– Vi har också projektet "Boken kommer", där biblioteket plockar ihop böcker, ljudböcker, tidskrifter eller filmer till låntagare. Sedan är det våra litteraturhjältar som tar dem till kunderna, säger Katharina Johansson.
Litteraturhjältarna är frivilliga som rycker ut för att leverera läsning och lyssning.
– Många av dem är trogna låntagare som tycker om att möjliggöra läsande och som vill förgylla någons vardag. De ser det också som en chans att lära sig mer och att få prata litteratur, säger Marianne Bergkvist.