Rosviks äldreboende Rosågränd med 18 platser hotas av nedläggning. För att diskutera – och avstyra – detta kom många bybor till mötet på tisdagskvällen, där socialnämndens ordförande Sven-Gösta Pettersson och kommunalrådet Kata Nilsson svarade på frågor.
Stämningen var lugn men sammanbiten när Kata Nilsson förklarade att socialnämnden måste spara medan barn- och utbildningsnämnden slipper.
Sven-Gösta Pettersson menade att det inte finns några andra vägar att gå. Socialnämnden har dragits med stora minussiffror länge och något måste göras, enligt honom.
Rosågränd är kommunens minsta boende och enligt honom är det svårt att rekrytera personal. Socialnämndens arbetsutskott vill istället att kommunen ska driva stora boenden då dessa driftsmässigt är mer fördelaktiga.
Många deltagare ville ha ordet och hade frågor och kritik.
En kvinna ansåg att det finns andra enheter att lägga ner, närmare stan.
– Vi har Källbogården med 39 platser, flytta de som bor där till nya Skogsgården. Eller lägg ner Hortlaxgården som är mycket närmare stan. Varför ska ni lägga ner ute i byarna där boendena har så stor betydelse, sade hon.
– Ett boende med 18 platser som Rosågränd är inte effektivt och de flesta äldre vill bo i stan, sade Sven-Gösta Pettersson, men fick många protester till svar.
Lena Mikaelsson Aasa sade sig förstå politikernas dilemma och att svåra beslut måste tas.
– Men Rosågränd går med vinst. Om man har ett företag så lägger man inte ner det som går med vinst. Fattar ni det här beslutet har ni tappat min respekt, det här är rena rama idiotin, sade hon.
Inga-Maj Larsson, kassör i byaföreningen, berättar att Rosågränd är ett familjärt och litet äldreboende som inte känns som en institution och att personalen jobbat upp boendet väldigt mycket.
– Norrbotten ska växa, då kan vi inte avveckla landsbygden utan måste utveckla den. Börjar man plocka bort servicen byarna så vill folk inte flytta hit.
Svaret som Sven-Gösta Pettersson fick upprepa ett antal gånger under kvällen var att socialnämnden egentligen inte vill lägga ner något boende, men måste spara. Rosågränd är det minsta boendet och svårt att rekrytera personal till, samt att kommunen behöver ha stora boenden för att få samordningsvinster. Förhoppningen är att Rosågränd kan bli ett trygghetsboende.
– Vi planerar att lägga ner ännu fler boendeplatser i kommunen, men det är inte klart var ännu, säger han.