Birger Nording var född 1907 i Långvik, där hans farfar Adolf var verksam som dagakarl (arbetare) vid det glasbruk som då stod i sin blomning i mitten av 1800-talet. Fadern Isak Vilhelm arbetade som båtsman på Svartön, Luleå. Byn grundades 1798.
Birger Nording var ett av åtta barn i familjen.
Den Nordingska släkten var starkt involverad i den glastillverkning som skedde i Långvik. Där fanns en hyttmästare Henric Nording, som kom från Nora i början av 1800-talet och först var verksam som glasblåsare. Därefter har det funnits flera generationer Nording i Långvik, bland annat som glasblåsare, verksamma i vid Sandö glasbruk i Ångermanland och Ytterstfors glasbruk i Byske. Verksamheten vid Långviks glasbruk drevs fram till 1879 och fick då uppleva överlägsna konkurrenter. Bland annat från Sandö, där Nordings ättlingar tidigare varit verksamma. Fönsterglas var den dominerande produkten i Långvik, men där tillverkades även buteljer, förpackningsglas, hushållsglas och prydnadsglas
I sin ungdom var Nording några år till sjöss innan han den 26 februari 1929, med Stockholm som utresehamn, reste till Kanada via Oslo med emigrantfartyget Stavangerfjord. Han anlände till Halifax, Nova Scotia, den 16 mars. Som reskamrat hade han två år yngre Johan Bertil Johansson från Luleå. I Kanada var Birger Nording sysselsatt i byggnadsarbete.
Livet i Kanada blev kanske inte som han förväntade sig, eller så blev hemlängtan alltför stor. Hösten 1932 återvände nämligen Birger Nording till Sverige och Luleå för att i oktober 1933 flytta till Långvik och därefter till Porsnäs.
Efter hemkomsten fortsatte Nording i byggnadsarbete och var sedan en tid sysselsatt med jordbruksdrift.
I augusti 1936 gifte han sig med lärarinnan Svea Lundgren från Håkansö, Norrfjärden. Vigselförrättare var domprost John Hansson, Luleå. Makarna fick tre barn.
1943 startade Birger Nording, med stöd av Norrbottens småindustriförening, Norrbottens träslöjd i Porsnäs. Ett företag för hemslöjdsprodukter. Han var känd för sin handaskicklighet och ville genom lusten att skapa genom naturmaterial göra något nyskapande. Samtidigt handlade det om bevarande av ett kulturarv. I företaget tillverkades olika slags träslöjd, bland annat träskålar, jul- och påskfigurer, julkrubbor och leksaker. I produktionen fanns även ”Ull-familjen”. En serie figurer som visar hur ull blir garn, där kvinnor tar hand om ullen på olika sätt. Han formade även påsktuppar och julkrubbsfigurer. Allt tillverkat i trä, som målades och färdigbehandlades i fabriken i Porsnäs.
Det mesta av Nordings produktion fanns i hemslöjdsaffärerna.
De flesta produkterna ritade han själv. Han fick också mallar från Svensk Hemslöjd i Stockholm, som behövde hjälp med att färdigställa sina varor.
En hårdnande marknad ledde till att företaget upphörde 1954.
Birger Nording fortsatte under många år med hemslöjdstillverkning i mindre skala och utförde också renovering av möbler. Han arbetade även en tid med att svarva kvastskaft åt Statens järnvägar.
Vid sidan av tillverkningen drev familjen ett jordbruk.
I april 1996 rann livets timglas ut för honom. Två år senare avled hans hustru.