Rosviks äldreboende kan läggas ned

Äldreboendet Rosågränd med 18 platser läggs ned och omfördelas till andra boenden. Det föreslår socialnämndens arbetsutskott som vill behålla stora boenden då dessa är driftsmässigt mer fördelaktiga. "Vi är bedrövade", säger bybon Lena Mikaelsson Aasa.

Äldreboendet Rosågränd i Rosvik läggs ned om socialnämndens förslag blir verklighet. Förhoppningen är att omvandla boendet till trygghetsboende, men det ska också utredas. (Arkivbild)

Äldreboendet Rosågränd i Rosvik läggs ned om socialnämndens förslag blir verklighet. Förhoppningen är att omvandla boendet till trygghetsboende, men det ska också utredas. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

Rosvik2024-05-19 20:00

18-20 platser på särskilda boenden kan läggas ned för att klara sparkravet på en procent och Rosågränd i Rosvik pekas nu ut som det boende som försvinner i ett förslag till inriktningsbeslut.

Enligt förslaget som kommer att beslutas på onsdag kommer alla äldre i Rosvik att omfördelas till andra boenden.

– Vi håller på med en risk- och konsekvensanalys och det vi tänker nu är ett inriktningsbeslut. Egentligen vill jag inte kommentera mer innan nämnden har tagit sitt beslut. Det jag kan säga är att vi hoppas kunna omvandla det till trygghetsboenden och att det blir kvar någon boendeform i Rosvik. Men det ska också utredas, säger Sven-Gösta Pettersson, ordförande i socialnämnden.

I Rosvik råder det förstämning efter att förslaget blivit känt. Bybon Lena Mikaelsson Aasa vill inte se ett scenario där byns äldre kommer flyttas till olika delar av Piteå kommun.

– Vi är bedrövade och kommer att kämpa för att det inte blir verklighet, säger hon.

Bredvid Rosågränd finns ett seniorboende och Lena Mikaelsson Aasa nämner exempel där den ena partnern bor kvar i lägenheten men den andra flyttats till det särskilda boendet.

– Hur ska de då kunna umgås som de har gjort? Det är helt galet.

Socialnämndens arbetsutskott föreslår också att besluta om en skrivelse där de ska behålla stora boenden då dessa är driftsmässigt mer fördelaktiga. Lena Mikaelsson Aasa tror däremot inte att det blir bättre för de äldre att bo på större boenden.

– Alla vill inte jobba i en stor organisation och har du ett mindre boende har du större närhet till dina patienter och känner kanske ett ännu större ansvar för det som händer och sker. Det är inte säkert att det blir bättre för att det blir stort. Sedan förstår jag inte varför man alltid ska spara på de som bor längst bort från centrum.

Rosviksbon Johnny Åström, gruppledare för Sjukvårdspartiet i Piteå, hade hört rykten om Rosågränds nedläggning och på budgetberedningen fick han det bekräftat av socialnämnden. 

– Vi är väldigt kritiska. Problemet är att de har byggt Skogsgården för stort. Det är 80 platser och de behöver 40. Det är där skon klämmer, säger Johnny Åström.

Förslaget till beslut

• Behålla stora boenden då dessa är driftsmässigt mer fördelaktiga

• Boende på Rosågränd omfördelas till andra boenden utifrån tillgängliga platser och önskemål

• Flytta Norrgårdens avdelning Björkbackas 9 korttidsplatser till Skogsgården och utöka med 11 platser totalt 20 korttidsplatser

• Tillgängliggöra 10 platser för renovering av lägenheter

• Utökning av 4 platser på Skogsgården i samband med Munkbergas inflyttning

• Utökning av 9 platser på Björkbacka (Norrgården)

Källa: Piteå kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!