Dansanta övningar har spunnit som en röd tråd genom Saga Lindbergs unga liv. Tidigt fattade hon tycke för rytmik och chansen att röra sig till musik.
Inför högstadiet på Christinaskolan i Piteå valde Saga till Svenska balettskolan, där traditionell undervisning kryddas med 12-13 timmar balett per vecka.
– Jag har bara gott att säga om utbildningen och mitt intresse för dans har stärkts genom åren, säger 17-åringen.
Akrobatiska övningar
I dag är Sagas utbildningsort förflyttad till Luleå – där hon fortsatt att nöta danssteg om än kanske lite utanför balett-genren.
– Jag har halkat in på cheerleadingtemat, säger hon.
Det är i samband med Luleås basketherrars hemmamatcher i högsta divisionen som Saga och hennes danskompisar bjuder på akrobatiska övningar i mellanakterna, så kallad cheerleading.
– Det är hur roligt som helst och vi satsar hårt för att bjuda publiken bra show. Vi är totalt tio stycken dansare och vi har alltid tio akter i beredskap som omsänder byts ut allt eftersom.
Två kvällar i veckan är vigda för träning och står en match på spelprogrammet blir det tre extraresor mellan Rosvik och Luleå dessa veckor.
Inriktning juridik
– Jag är van att åka emellan eftersom jag ju läser andra året på ekonomiprogrammet på Hackspetten i Luleå gymnasieby.
Saga har valt juridik som inriktning.
– Målet i framtiden är att bli antingen advokat eller så siktar jag mot ett mäklarjobb. En dröm är också att starta eget, säger hon.
Mellan gymnasiestudier och dansscheman jobbar hon även extra på Konsum i Rosvik, två minuter enkel väg med den egna mopedbilen från föräldrahemmet.
– I samband med lov och vissa helger får jag sitta i kassan, packa upp varor och jobba med allt möjligt. Det är roligt och lärorikt. Plus att det ger lite extrapengar och erfarenhet.
Bra att ha med sig den dag Saga lämnar Rosvik för att flytta till Göteborg – det är nämligen där hon vill fortsätta dansa, jobba och må gott i framtiden.