Lyckat projekt med intelligent väg
En intelligent väg som förser bilisterna med information om allt från blixthalka till kommande möten. Det kan bli verklighet om några år. Sedan ett år tillbaka pågår tester på E4 mellan Rosvik och Rosviksbodarna och forskarna bedömer projektet som lyckat.
Små, fyrkantiga ledlampor är utplacerade längs E4 mellan Rosvik och Rosviksbodarna. I nuläget används de för att förstärka vägmarkeringarna och hjälpa förare se vägen bättre när det är mörkt och dåligt väder, men i framtiden får de förhoppningsvis en lång mer utvecklad funktion.
Foto: Maria Johansson
Förra hösten klistrades 200 självförsörjande plattor fast, 40 av dem överlevde den kalla vintern och plogbilarnas framfarter.
Wolfgang Birk, projektledare för iRoad vid Luleå tekniska universitet, menar att det får anses som lyckat.
- Vi har lärt oss mycket och fick de svar vi ville ha, nu vet vi mer om hur de ska placeras nästa vinter, säger han till PT.
Vibrationsgivare
Nästa vintern blir det inte fullt lika många trådlösa vägmarkeringar på E4, men de som klistras fast blir istället ännu mer utvecklade med bland annat vibrationsgivare.
Tanken är att de trådlösa vägmarkeringar i framtiden ska leverera olika typer av information till först en basstation och sedan direkt därifrån till bilförare via exempelvis mobiltelefonen.
- Plattorna informerar bland annat om temperatur, antal bilar som passerar och hur bilarna rör sig. Informationen som kan användas för att varna för omkörningar längre fram på vägen eller för ökad halkrisk, säger Wolfgang Birk, som var den kom som på idén med de små plastplattorna som hela den intelligenta vägen bygger på. En teknik som är utvecklad på Luleå tekniska universitet.
Räknar fordon
De små plattorna kan också användas till att räkna fordon på vissa sträckor, något som i dag görs via en slang som måste dras över vägen.
- Så detta är också en arbetsmiljöfråga, säger Birk.
Tiina Granberg, utvecklingsansvarig vid Vägverket, menar att ett fullt utvecklat iRoad kan bidra till att uppfylla de mål som Vägverket har för att öka trafiksäkerheten och förhindra ytterligare miljöpåverkan från trafiken.
Förutom Vägverket medverkar även Geveko, Sveriges största tillverkare av vägmarkeringar, i utvecklingsprojektet.
Flera tusen deltagare
I dagarna demonstrerades iRoad via en direktlänk under en konferensen i Stockholm som lockade flera tusen delegater från hela världen.
Forskningsprojektet pågår fram till år 2012 och först under mitten av 2010-talet kan tekniken vara i gång på riktigt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!