Lisa Bjernhagen beskriver hur hon i tonåren hade en blogg där hon skrev om allt möjligt från psykisk ohälsa till djurs rättigheter.
När Instagram kom gick hon över dit varifrån hon delade musik, bloggen och debattartiklar.
Tiden gick, följarna blev fler och drivet att få kontot att växa var starkt. Timmarna hon lade ner på sociala medier blev allt fler och till slut handlade det bara om antal delningar, reaktioner och kommentarer.
– Jag var beroende av att få andras godkännande och det var som att mitt egenvärde hängde på det. Att många såg det jag gjorde blev det ultimata kvittot på att det jag gjorde var bra.
Men fler likes gjorde inte att Lisa mådde bättre – snarare tvärtom. Hon drabbades av psykisk ohälsa och när det var som värst hade hon utmattningssymptom, var sjukskriven, plågades av ångest och depression.
Under 2024 började hon gå hos en mindsetcoach där hon fick insikter hon ville dela med sig av till andra.
Under sommaren gjorde hon därför om sitt privata Instagramkonto och började inspirera andra till att vara mer i nuet, att våga mer och vara modig i livet.
– Jag ville leverera det jag brinner för.
Det blev ett intensivt halvår där Lisa lade ut reels varje dag. Jobbet med Instagram tog mycket tid och i slutet av oktober kom hon till insikt.
– Det här är inte rätt väg att gå. Jag var som en hycklare. Jag ville inspirera folk att må bättre utan bekräftelser på sociala medier, kontroll av statistik, likes och delningar och det gjorde jag på en så giftig plats som Instagram. Jag bestämde mig för att sluta och att börja leva som jag lär.
Under en tid ägnade hon sig åt dubbelmoral där hon på Instagram lade mycket krut på att förklara varför hon skulle sluta med sociala medier.
I december startade hon en podd där hon i de första avsnitten berättar om varför hon kommer att sluta.
På nyårsafton loggade Lisa ut från Instagram och tog bort appen från sin telefon. Hennes konto finns kvar men där framgår att hon inte längre är aktiv.
– Mitt mål nu är att hjälpa andra som också vill sluta med sociala medier.
På nyårsdagen vaknade hon upp med en lätt stress över att inte kunna kolla hur det gått men det utbyttes snabbt mot en stor lättnad.
Någon dag efter det tog hon återigen upp telefonen och började leta efter Instagramikonen.
– När jag inte hittade den kom jag på att jag inte behöver göra det här mer.
Att Lisa inte längre finns på sociala medier betyder inte att hon inte längre går att se eller nå.
– Jag har kvar messenger, whats up och sms såklart. Sedan har jag ju min mejl och en enklare hemsida som jag ska utveckla.
Vad kommer det att innebära för dig att vara utan sociala medier?
– Det här första året kommer bli som ett dokument över en person som varit beroende men som kommer att växa utanför. Jag ser också fram emot att få föreläsa på skolor och arbetsplatser och hjälpa andra som vill göra som jag. Jag har äntligen börjat läsa de två böcker jag haft i handväskan i två år, där telefonen alltid tilltalat mer än dem, säger Lisa och tillägger:
– Och jag kommer att spara pengar. Jag har lätt för att gå på reklam som sköljer över mig. Jag har köpt många onödiga träningstights, hihi.
Vad händer om du ändå trillar dit?
– Det finns inte på kartan att det skulle hända. Dessutom skulle jag inte stå ut med den skammen.